Damberg (S) tillsätter utredning

Efter att Ronny Ståhling utsattes för ett brandattentat hoppades han länge på hjälp från sina uppdragsgivare, men till sist fick han göra jobbet själv.

Två utbrända bilvrak påminner om attentatet mot familjen.

Två utbrända bilvrak påminner om attentatet mot familjen.

Foto: Privat

Nyheter2019-11-28 21:00

Det var natten mellan den första lördagen och söndagen i november som någon tände eld på familjens två bilar. Efteråt hoppades Ronny Ståhling först på hjälp från sina uppdragsgivare kommunen och polisen, när han inte hörde nånting hörde han av sig igen. Men efter att inte ha fått någon återkoppling gav han upp och såg på egen hand till att ta hand om och skydda sin familj.

Samtidigt går inrikesminister Mikael Damberg (S) ut med att det tillsätts en utredning om hur ordningsvakter på bästa sätt ska avlasta poliser. Men hur polisen, som är huvudman, tar sitt ansvar för de ordningsvakter som hotas i sitt arbete vill han inte kommentera.

Han avböjer via sin pressekreterare att svara på Folkbladets frågor, där vi först berättar om brottsoffret som är aktiv fritidspolitiker och även under 19 år varit förordnad ordningsvakt med polisen som huvudman. 

Att han har två organisationer/arbetsgivare bakom sig. Polisen och kommunen.Inget av det som det har pratats och skrivits om i handlingsplaner går igång.

Efter ytterligare en vecka hör han av sig igen, men när polischefen/utredaren på nytt säger att hon ska stöta på för att Bops,  brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheten, ska kontakta honom, säger han att det inte är någon idé. Det är nämligen av största vikt att brottsoffer får snabb hjälp för att bland annat kunna bearbeta övergreppet, men också för att erbjudas trygghetsskapande åtgärder.

När det gäller kommunen så hörde politikern själv av sig till sin gruppledare som tog kontakt med kommunens säkerhetschef, som när han väl hörde av sig erbjöd psykolog/kuratorsamtal.

Detta och den av Damberg initierade utredningen om ordningsvakter föranledde frågor som hur polisen som huvudman ska kunna vara ansvarig för betydligt fler ordningsvakter, när man inte kan ta ansvar för de man har? Och hur man ska kunna locka fler att bli ordningsvakter eller politiker när de inte har ett fungerande skyddsnät?

– Jag tycker att det främst är ansvariga myndigheter som måste svara på de här frågorna. Vi kommenterar inte enskilda ärenden. Så vi avstår, säger Mikael Dambergs pressekreterare.

När det gäller polisens utredning så jobbar man brett och inväntar analytiker.

– Jag kan inte kommentera vad vi ska analysera på måndag, men vi jobbar väldigt mycket med det här ärendet och har inte på något sätt lagt det åt sidan, säger Calle Jerrhage.

Karta: Krokek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!