Sammanlagt 199 personer i Sverige blev förra året bortförda mot sin vilja, visar en unik kartläggning av Länsstyrelsen Östergötland. 86 procent av dessa var barn. Det är så många som socialtjänsterna känner till, den verkliga siffran kan vara betydligt högre.
– Vi bedömer att det finns ett betydande mörkertal. Bland annat då många kommuner saknar rutiner för detta och att drygt 30 procent av kommunerna inte har svarat alls på enkäterna, säger Negin Amirekhtiar, sakkunnig vid Länsstyrelsen Östergötland.
Majoriteten av kommunerna både i Östergötland och i landet kände inte till några bortförda personer förra året – trots att dessa enligt utredarna med största sannolikhet finns. I Östergötland har endast tre av de åtta kommuner som svarade sagt att de har kännedom om bortförda personer. I landet är den siffran 43 av 192 kommuner. Det är oroväckande siffror, menar utredarna.
– Slutsatsen är att den här gruppen utsatta barn och unga vuxna inte uppmärksammas tillräckligt och därmed riskerar att bli utan stöd och skydd, säger Negin Amirekhtiar och tillägger att det är viktigt att komma ihåg att bakom siffrorna döljer sig riktiga personer. Barn och unga som blir utsatta för tvångsäktenskap, könsstympning eller lämnade i ett annat land mot sin vilja:
– De förlorar sin rätt att leva fritt, säger hon.
Många kommuner uppger också att de inte har eller inte vet om de har rutiner kring bortförda personer.
– Det här är svåra frågor och komplexa ärenden, därför är det oerhört viktigt med rutiner för att veta hur man ska göra när en situation uppstår. Annars riskerar de här barnen att falla mellan stolarna, säger Negin Amirekhtiar.
Att rutiner saknas är tydligt i och med det faktum att kommunerna inte kunnat förhindra ett bortförande – trots att man i många fall känt till personen sedan innan.
Det är nu viktigt att ta till vara på kunskaperna från kartläggningen, säger Negin Amirekhtiar.
– Samhället har ett omfattande lagstadgat ansvar när det gäller att skydda barn och se till att de inte skadas. Nu när vi har de här siffrorna ligger det i händerna på våra politiker och oss myndigheter att agera.
Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime hjälper den som är utsatt för eller berörd av hedersrelaterat våld (telefonnumer: 08-711 60 32). Rädda barnen har också en stödchatt för barn och unga som är utsatta för hedersrelaterat våld eller förtryck på karlekenarfri.se