På söndag är det Tjugondedag Jul, eller "Tjugondaknut" som de flesta säger, dagen som traditionsenligt sätter punkt för julen, vilket betyder grankastardags för de flesta. Några har dock redan tjuvstartat med att städa bort julen och på Returpunkten på Stohagsgatan har högen med julgranar, och annat ris, börjat växa sig stor.
– Exakt vilken mängd julgranar vi får in är svårt att säga. Vi får in mycket ris på Returpunkterna och allt slängs ju i samma hög, säger Hanna Andersson, utredningsingenjör på Nodra (tidigare Norrköping Vatten och Avfall).
Efter helgernas ståtliga utsmycknad i hemmen, genererar de granar som lämnas in i slutändan värme i hushållen.
– De förbränns och blir till fjärrvärme, säger Hanna Andersson.
Fram till för några år sedan kunde villaägare ställa ut sin julgran till sopbilen. Detta togs dock bort i och med att kommunen bytte till flerfackskärlen, och sopbilarna inte längre hade plats för dem. Samtidigt fanns en orättvisa i att det endast var villaägare som kunde ta del av tjänsten. Borttagandet av tjänsten har dock inte lett till några protester, menar Hanna Andersson:
– Vi har inte hört något från kunderna efter det. De är vana vid att åka till Returpunkterna, så det är inga konstigheter för dem att åka dit.
På onsdagsförmiddagen kastade Ronny Johansson, fastighetsskötare på TJ:s Bygg- och fastighetsservice, granar på Returpunkten på Stohagsgatan.
– De har stått i Knäppingsborg.
Men det är ju inte Tjugondaknut förrän på söndag?
– Fastighetsägaren ville vara ute i god tid, säger Ronny och berättar att han och kollogerna kommer att kasta runt 60 granar den kommande tiden.
Det handlar bland annat om granar som står ute i bostadsområden.
– Vi hjälper till om någon ringer och vill att vi hämtar, säger Ronny Johansson.
Själv har han inte kastat ut granen än.
– Nej, det blir på Tjugondaknut!