Nu startar polisen en nationell kampanj på sociala medier för att öka kännedomen om hur man anmäler borttappade saker digitalt, i stället för på 114 14.
– E-tjänsten gör anmälningsförfarandet smidigt för både anmälaren och polisen. Medborgaren slipper sitta i telefonkö och kan fylla i sina uppgifter i lugn och ro medan polisen får möjlighet att lägga tid på mer komplexa ärenden, säger Karin Hörberg, verksamhetsutvecklare på polisens nationella operativa avdelning, Noa, på Polisens hemsida.
För cyklar bör ramnumret anges och när det gäller mobiltelefoner är IMEI-nummer avgörande för att de ska kopplas till rätt ägare. Anmälningarna samkörs med registret för hittegods där polisens uppdrag är att se vem som äger föremålen.
IMEI-numret är en personlig identifiering för mobiltelefoner. Identifieringen är oftast utskriven på eller under telefonens batteri. Identifieringsnumret kan också visas genom att man knappar in *#06# i telefonen.
Av de föremål som lämnas in till polisens hittegodsavdelningar kommer, enligt polisen, 60-70 procent av föremålen tillbaka till sina ägare.
Låsta cyklar oftast inte räknas som hittegods även om de stått där ett tag. Det är också bra att känna till att det som upphittas på flygplan, tåg eller i kollektivtrafiken ska lämnas till operatören och inte till polisen.