Meningen har varit att nya bassänger skulle byggas för att öka kapaciteten högst väsentligt. Men det nya styret Borgerlig samverkan har nu stoppat planerna tills vidare. Byggstart var tänkt till 2024 och det nya badhuset skulle kunna tas i bruk under 2026. Så blir det alltså inte sedan inflation och räntor gjort att bygget blivit över 100 miljoner kronor dyrare. Räkningen slutar nu på 405 miljoner kronor. Och prognoserna visar att kommunen kontinuerligt varje år sedan måste avsätta 27 miljoner kronor för att hyra anläggningen från ägaren Norrevo fastigheter AB.
I den budget som ska tas av fullmäktige den 19 december kommer man istället att ge kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att göra en ny fördjupad förstudie. Detta för att hitta åtgärder som minskar investeringskostnaderna och de framtida driftkostnaderna jämfört med det förslag som arbetats fram tidigare. Vilket innebär att tidsplanen med ett klart nytt badhus inte kommer att kunna hinnas med fram till 2026.
Den förstudie som gjordes tidigare visar att det finns stora behov av mer bassängyta i badet. Både motionärer, simskolor, skolklasser och tävlingssimmare slåss idag om ett utrymme som är mycket mindre än för de flesta andra invånare i jämförbara städer.
Centralbadet renoverades 2013 tio år efter att det tagits i bruk. Men nu ytterligare nästan tio år senare har alltså befolkningen växt ur badets kostym igen. Totalt finns elva bassänger på området. Inomhus finns en 25-metersbassäng, undervisningsbassäng, äventyrsbassäng, kallbassäng och två bubbelpooler. Utomhus finns fyra bassänger varav en 50 meters bassäng. Men i dag skulle det behövas också en 50x25 meters bassäng inomhus för året-runt-bruk. Bland annat.
När förstudien kom 2013 gjorde man jämförelser mellan fem städer med likvärdiga förhållanden. Förutom Norrköping var det Linköping, Jönköping, Västerås och Borås. Och Norrköping "förlorade" i princip varenda jämförelse.
Norrköping hade lägst kvadratmeteryta vatten av samtliga. 400 kvadratmeter att jämföra med 1100 i snitt för de andra städerna. Norrköping har totalt sju motionssimbanor medan medeltalet för de andra städerna var 18. Samtidigt visar det sig att Norrköping har fler föreningsanslutna personer (till exempel simklubben) som utnyttjar simhallen för sina aktiviteter jämfört med de andra städerna. Norrköpingsborna har helt enkelt mycket svårt att få plats i bassängerna vilket också märks i de enkätundersökningar som görs.
Dessutom visar det sig att simkunnigheten bland skolbarnen minskar i Norrköping. Idag befinner de sig i det lägre skiktet av simkunnighet i hela Sverige.
Mycket talar alltså för att en utbyggd simhall med fler bassänger behövs. Nu återstår det för utredarna på kultur- och fritidskontoret hur de ska hitta en lösning på problemet till en billigare penning.
Kommunalrådet Reidar Svedahl säger i en kommentar att politikerna är medvetna om att kommunens badhus är underdimensionerat:
– Vi är långt framme att tillgodose olika idrotter med anläggningar men när det gäller is och vatten har utövarna fått vänta för länge. Just nu kan jag inte säga mer. Det måste bli upp till den nya kultur- och fritidsnämnden som ännu inte är vald att nu se vad man kan göra för att minska kostnaderna i Centralbadet, säger han.