Buskörde i 130 km/timme på 80-sträcka

Själv säger 18-åringen att han som högst kan ha kört i 90 kilometer/timme när han körde om, men enligt polisen gick det betydligt fortare.

18-åringen "buskörde" när han stoppades av polisen.

18-åringen "buskörde" när han stoppades av polisen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheter2019-12-16 20:30

18-åringen berättar i förhör att han den kvällen åkte bil med några kompisar och att de körde en "buskörning" där bilen som ligger först kör i en högre hastighet än bilarna bakom, för att därefter bromsa in så att bilarna bakom kan köra om. Innan han körde om åkte han i 80-90 kilometer/timme, det är han säker på eftersom han tittade på hastighetsmätaren och inte så fort som åklagaren påstår. 

–  Det är möjligt att bilarna framför mig körde fortare.

Den polis som stoppade honom har dock en annan bild.

–  När vi var vid Kuddby mötte vi två bilar som jag uppfattade körde fort och det kom även en BMW som körde fort som vi bestämde oss för att köra efter, säger polisen som sedan tidigare vet att många ungdomar buskör på länsväg 843 vid Östra Husby.

När de kom i fatt bilarna körde de i 140 kilometer/timmen när 18-åringen plötsligt körde om de två bilarna framför. Eftersom de i polisbilen inte hade en funktion för att se exakt hastighet gjorde polisen ett säkerhetsavdrag med 25 kilometer/timme.

Trots att polisen satte på blåljusen och stoppfunktionen saktade 18-åringen först inte ner och de var nära att påbörja en biljakt. Till slut stannade dock 18-åringen och klev ur bilen

Tingsrätten finner att det är klarlagt att 18-åringen kört i minst 115 kilometer/timme där högsta tillåtna hastighet är 80 kilometer/timme och dömer 18-åringen för hastighetsöverträdelse till 3600 kronor i böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!