Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boendekostnaderna ökar – detta är orsaken

Priserna för el, värme, avfall och vatten har ökat med 4,8 procent i Östergötland det senaste året. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Karin Hertz

Nyheter2019-12-04 15:00

Sedan år 1996 ger Nils Holgersson-gruppen årligen ut rapporten där man jämför kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets 290 kommuner. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. 

 I Östergötlands län har de sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp, samt sophämtning ökat med 4,8 procent (4,8 procent i hela landet) mellan 2018 och 2019. Under samma period ökade inflationen med 1,9 procent (1,9 procent föregående år).

– I år ser vi att flera taxor ökar betydligt mer jämfört med andra varor och tjänster under samma period. Det kommer att påverka konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

I år stiger priserna för vatten och avlopp mer än den allmänna kostnadsutvecklingen i Östergötland, ökningen är 3,4 procent. Elpriset fortsätter också öka. Sedan 2018 har det totala elpriset ökat med i snitt 12,3 procent i länet. Detta kan jämföras med rikssnitten som är 12,3 procent. Totalkostnaden för el ökar med 72 kronor i månaden per lägenhet i Östergötland.

Rapporten visar också att det fortsatt är stora skillnader mellan avgifterna och taxorna i storstads- och landsbygdskommunerna. Skillnaderna kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter. Men det förklarar inte hela skillnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!