Boendekostnaderna ökar – detta är orsaken

Priserna för el, värme, avfall och vatten har ökat med 4,8 procent i Östergötland det senaste året. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Karin Hertz

Nyheter2019-12-04 15:00

Sedan år 1996 ger Nils Holgersson-gruppen årligen ut rapporten där man jämför kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets 290 kommuner. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. 

 I Östergötlands län har de sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp, samt sophämtning ökat med 4,8 procent (4,8 procent i hela landet) mellan 2018 och 2019. Under samma period ökade inflationen med 1,9 procent (1,9 procent föregående år).

– I år ser vi att flera taxor ökar betydligt mer jämfört med andra varor och tjänster under samma period. Det kommer att påverka konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

I år stiger priserna för vatten och avlopp mer än den allmänna kostnadsutvecklingen i Östergötland, ökningen är 3,4 procent. Elpriset fortsätter också öka. Sedan 2018 har det totala elpriset ökat med i snitt 12,3 procent i länet. Detta kan jämföras med rikssnitten som är 12,3 procent. Totalkostnaden för el ökar med 72 kronor i månaden per lägenhet i Östergötland.

Rapporten visar också att det fortsatt är stora skillnader mellan avgifterna och taxorna i storstads- och landsbygdskommunerna. Skillnaderna kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter. Men det förklarar inte hela skillnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!