Blomsterchock på Himmelstalund

I florist-sal ett och två på Himmelstalunds utbildningscenter hölls ingen vanlig lektion under fredagen. Istället visade Florist Vux-eleverna upp sina senaste alster.

Sofie Jakobsson har använt sig mycket av björkris i sin kreation.

Sofie Jakobsson har använt sig mycket av björkris i sin kreation.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-11-17 08:00

Lektionssalen i Norrköping är fylld med kreationer, elever, lärare och nyfikna besökare. Blomsterutställningen arrangeras i samband med att Florist Vux-eleverna avlagt yrkesbevis i floristik. 

– Yrkesbeviset är ett steg innan man tar sitt gesällprov. Det här är som ett examensbevis på den här floristutbildningen kan man säga, säger Jessica Granath, Floristlärare.

Under sju veckor har eleverna fått jobba med två arbeten, en bukett och en installation – tolkat utifrån ett case. I klassen finns en bred variation på åldrar.

– Dom är från 20 upp till 55 år, så det är ett brett spektra. Det är jättekul för det blir väldigt bra klassdynamik –  de har väldigt olika erfarenheter. Jag tycker att de håller en väldigt hög nivå, säger Jessica.

Nathalie Karlsson från Söderköping är en av eleverna som ställer ut. Hon har gjort en klänning.

– Jag har valt caset Tasha Tudor, jag inspirerades av att hon alltid var klädd i klänning när hon arbetade i sin trädgård. Sen har jag försökt att få in känslan, både i material och i formen på klänningen och buketten. Jag försökte få in det vilda i buketten också, det är inspirerat från hennes vilda trädgård, säger Natalie Karlsson.

Arbetet med att bygga upp klänningen och på buketten från grunden tog ungefär tre veckor.

– Jag har försökt få så mycket transparens i kjolen som möjligt, för att man ska få djupet och kunna se blommorna igenom. 

Jessica Granath berättar att vuxenutbildningen i Floristik är väldigt populär, men att intresset från gymnasieungdomar har minskat något. Det finns ett behov på arbetsmarknaden. 

– Det är ett framtidsyrke, just nu är det brist på florister i stort sett hela landet. Flera av våra elever som slutar efter jul har jobberbjudanden på gång, säger hon.

Sofie Jakobsson från Norrköping har gjort en stor droppe med björkris som grund, klädd med rosor och klematis.  

– Det är jätteskönt att vara klar. Vi har hållit på väldigt länge. Det som har tagit längst tid är att få ihop björkris, pappa har hjälpt mig, jag tror vi har åkt ut i skogen fyra–fem gånger och plockat björkris, säger hon.

Varför vill du bli florist?
– Jag har alltid velat bli florist, just att kunna skapa utifrån sina egna ideer och jobba med levande material. Jag tycker det är jättekul. Och att kunna inspirera andra och göra något eget, avslutar Sofie Jakobsson.

Vacker bukett.
Vacker bukett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!