Blandade ihop två intagna – kritiseras

Kriminalvården får kritik efter att en anstalt förväxlat två intaga med samma efternamn.

"På grund av den kultur som gäller i fängelset så har jag inte vågat säga något då jag kan råka illa ut eller bli dödad", skriver mannen.

"På grund av den kultur som gäller i fängelset så har jag inte vågat säga något då jag kan råka illa ut eller bli dödad", skriver mannen.

Foto: Johan Söderlund

Nyheter2019-10-29 12:00

I sin anmälan till JO skriver en 32-åring, som sitter inne dömd för bland annat grov stöld och grovt vapenbrott, att han är mycket orolig över förväxlingen. Han befarar att både han och hans anhöriga kan råka illa ut på grund av Kriminalvårdens misstag.

De intagna med samma efternamn kom till anstalten samtidigt.

Kriminalvården medger att det blev fel när 32-åringen skulle ringa sitt så kallade ankomstsamtal.

– Den andre intagne med samma efternamn genomförde ett ankomstsamtal och anteckning om att detta hade gjorts fördes felaktigt i anteckningarna.  

När 32-åringen ansökte om att få göra ett ankomstsamtal fick han till svar att han redan genomfört ett sådant. Felet uppdagades senare och han fick ringa sitt samtal.

Kriminalvården tillstår också att anstalten blandad ihop de intagnas tillhörigheter samt att uppgifter dokumenteras

i fel journal. Däremot anser myndigheten att anstalten inte har blandat bort de intagnas post vilket 32-åringen hävdar.

32-åringen påstår också att han har fått den andre personens varningar om olämpligt uppträdande som han av rädsla varit tvungen att acceptera.

– På grund av den kultur som gäller i fängelset så har jag inte vågat säga något då jag kan råka illa ut eller bli dödad, skriver mannen.

Detta har dock inte kunnat beläggas, enligt Justitieombudsmannen, JO.

– Även om omständigheterna varit sådana att det funnits en hög risk för missförstånd är detta inte acceptabelt och Kriminalvården beklagar det inträffade, skriver Kriminalvården i sin utredning.

JO kritiserar Kriminalvården:

– Det inträffade är naturligtvis oacceptabelt och anstalten förtjänar kritik för den felaktiga hanteringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!