Något som kommunpolisen Peter Johansson berättade om när han nyligen gästade PRO Finspångs månadsmöte.
– Vi gjorde en trygghetsmätning för två år sedan och så en ny och jag har plockat ut en del svar från er som är över 65 år, vilket väl kan vara intressant att veta för er i PRO.
Och vad visar den nya mätningen?
– Störst problem då och störst problem nu, upplever äldre vara att bilar kör för fort! Det anser man vara det största problemet i Finspång.
Peter Johansson redovisade även andra resultat från mätningen:
– Sju procent har svarat i enkäten att man blivit utsatt för någon form av brott under senaste året och tre procent uppger att de blivit utsatta för någon form av bedrägeri.
– Till de här siffrorna kan man lägga till ett stort mörkertal, för vi vet att allt inte anmäls till polisen.
– Då svarar en del att man inte anmäler ett brott för "det händer ju inte så mycket ändå". Nej, det kanske det inte alltid gör på en gång, för att vi kanske har för lite att gå på i utredningen.
– Men det är viktigt att man anmäler ändå, för då får vi en mer rättvisande bild över hur läget är i samhället.
Peter Johansson kom också in på olika sorters brott:
– Ser vi på antalet stöldbrott som anmäldes januari till oktober i fjol var det 362 brott och i år 462. En ganska stor ökning och det mesta som stjäls är stölder av fordon och så är det inbrott i bilar.
Angående våldsbrott sa han så här:
– 228 våldsbrott anmäldes under perioden 2020-21 och i år redan 282. Och det vanligaste våldsbrottet i Finspång, är våld mot kvinnor i hemmet.
– Angående bedrägerier anmäldes 72 stycken vid mätningen 2021 och i år är vi hittills uppe i 340. En jätteökning, men det är inte specifikt för Finspång, utan det ser likadant ut i hela Sverige.
– Det här är ju sånt som den organiserade brottsligheten jobbar mycket med, att lura människor på pengar, bilar och annat.
– Och tillsammans med att de säljer droger, är det så de försörjer sig.
Peter Johansson berättade också om trygghetsvandringar i Finspång:
– Vi har gjort fyra trygghetsvandringar hittills med representanter från polisen, kommunen, fastighetsägare, ungdomar, PRO och andra föreningar.
– De problem vi ser då, försöker vi lösa. Det mesta görs i kommunens regi, som att bygga om, ordna bättre belysning och så vidare.
Efter polisinformationen underhöll sju elever från Kulturskolan med pianospel.