Bibliotekets nya grepp: Rapmusik

I en ny litteraturcirkel kan unga vuxna lyssna på rapmusik på svenska och lära sig förstå text och uttryck tillsammans.

Musiklyrikcirkeln hålls här, på Hageby bibliotek.

Musiklyrikcirkeln hålls här, på Hageby bibliotek.

Foto: Michael Svensson

Nyheter2019-10-28 14:00

Det är biblioteksfilialen i Hageby som satsar på rapmusik under titeln "Rap på svenska" under hösten. Satsningen görs tillsammans med Rusty P kulturförening och startar nästa onsdag. Man kallar det "musiklyrikcirkel" och här är tanken att unga vuxna ska kunna lyssna på rapmusik på svenska och lära sig förstå text och uttryck tillsammans. 

Man ska även diskutera berättelser skrivna av textförfattaren. 

– Vi kommer lyssna på raplåtar, följa flow och text tillsammans för att lära oss förstå budskapet mellan raderna och kanske lära oss ett och annat slangord. De senaste åren har den svenska rapmusiken blomstrat och det känns naturligt att tolka just svenska texter. Att lyssna på musik kan lätt bli en ensam syssla, men det tillför mycket att göra det i grupp tycker jag, säger Miro Hristov, initiativtagare till cirkeln och medlem i Rusty P.

Rusty P verkar för att främja urban kultur, och står bland annat bakom musikkaféer, releasefester, musikquiz, beatmaking-workshops, podcastradio och 2018 års svenska mästerskap i breakdance i Norrköping. De drivande i verksamheten är själva lokala utövare med flera års erfarenhet av rimskrivande, beatmaking, gatukonst, performance, dans och evenemang.

– Jag blev så glad när Miro kom med idén, för jag tycker att musiklyrik annars lyser med sin frånvaro på biblioteken och i litteratursamhället överlag. Och vad passar väl bättre att diskutera än rapmusik där texten är central?, säger Ellen Theander, verksamhetsutvecklare på Hageby bibliotek. 

Cirkelledare är Pablo Diaz från Rusty P kulturförening.

Karta: Hageby bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!