De nya beräkningarna visar att kommunen kommer att gå back med 203 miljoner kronor, ett underskott som måste täckas. Det finns ett lagligt krav att kommuner ska presentera en budget i balans. Så besparingar blir nödvändiga.
– Ja, vi måste komma till rätta med obalansen men hur det ska ske är ju upp till politiken, säger ekonomichefen Marcus Pahlmgren.
Kommunens intäkter visar sedan nya beräkningar gjorts att skatteintäkterna ökar jämfört med budgetbeslutet i juni. Däremot minskar skatteintäkterna jämfört med den prognos som gjordes i augusti. Med tanke på att inflationen samtidigt gröper ur värdet på pengarna blir effekten bara fem miljoner extra i kassan.
Intäkterna för att driva kommunen stannar vid strax under 10 miljarder medan utgifterna hamnar strax över.
Antalet barn och ungdomar är färre än den prognos som togs fram under våren. Det innebär minskade kostnader för förskolor, fritidshem, grundskola och gymnasium på totalt nästan 10 miljoner kronor.
I juni räknade fullmäktige med att inflationen skulle bli 2,5 procent. Nu blir den fem procent på årsbasis enligt en prognos från Sveriges Kommuner och Regioner. Det innebär ökade kostnader med 56 miljoner kronor. Men inflationen slår också extra hårt mot vissa verksamheter inom kommunen. Man räknar med ökade kostnader på ytterligare 45 miljoner kronor för bland annat enheter som kost och lokalförsörjning.
Folkbladet har tidigare berättat att pensionsinbetalningarna ökar väsentligt på grund av ett nytt avtal och högre inflation. 36 miljoner mer måste skakas fram till de anställdas pensioner.
I juni tog också fullmäktige beslut om nya arvoden för de förtroendevalda. Den stora förändringen är att de inte längre kan räkna med en "trappa" som innebär att ju fler perioder de har suttit desto mer betalt får de. Som tidigare är det prisbasbeloppet som är grunden. Det innebär att de i den högsta politiska ledningen – det vill säga kommunalråden – får 100 procent av ett basbelopp rakt över i månadslön. Idag är det 71 000 kronor. Kommunstyrelsens ordförande får 110 procent av basbeloppet. Det vill säga att Sophia Jarl (M) nu kvitterar ut 78 100 kronor i månaden oavsett hur länge hon varit förtroendevald. Inkomstökningar följerna sedan prisbasbeloppet.