Beskedet om Svedahls framtid hänger i luften

Beskedet om Reidar Svedahls framtid inom politiken dröjer. Det är också locket på om hans ärende från partiet. "Jag kommenterar inget så länge jag har timeout", skriver han till Folkbladet.

Reidar Svedahl har just nu timeout inom politiken i väntan på ett besked från Liberalernas etikkommitté rörande Svedahls meddelanden till en ung politiker i Norrköping.

Reidar Svedahl har just nu timeout inom politiken i väntan på ett besked från Liberalernas etikkommitté rörande Svedahls meddelanden till en ung politiker i Norrköping.

Foto: Joakim Blomqvist

Nyheter2023-11-23 11:02

13 november lämnade Reidar Svedahl (L) beskedet att han tar paus från politiken. Det efter att han helgen vecka 45 skickat olämpliga meddelanden till en politiker aktiv i Norrköpings kommun. Meddelanden där han kallat personen för "sexy". Beskedet efter det var att Monica Holtstad (L) går in i hans ställe som gruppledare under timeouten. Efter det har det varit locket på. 

– Jag kommer inte kommentera någonting så länge jag har timeout, svarar Reidar Svedahl Folkbladet när vi försöker få reda på om han vet något om sin framtid inom Liberalerna.

Vi har också kontaktat Monica Holtstad. Hon hänvisar vidare till riksorganisationen.

Överhuvudtaget är det tyst från partiet. Ingen i partiet vill kommentera hur lång tid en timeout kan pågå. Partiets etikkommitté ska undersöka om han brutit mot partiets etiska stadgar. Det är beskedet. Men vi får inget svar från etikkommittén hur länge ett personalärende tar.

Etikkommittén har alltid som mål att arbeta skyndsamt, men rättssäkert, och kan inte svara på när utredningen är klar, har Ann-Christin "Anki" Kobusinski Ehn, vice ordförande i Liberalerna i Norrköping svarat Folkbladet tidigare.

Läser man i partiets stadgar om etik och uppförandekoder listar man fyra punkter som en företrädare för Liberalerna bör följa. Det är att aldrig "sprida lögner om andra personer eller partier", aldrig "utföra handlingar som kränker andra personers integritet", aldrig "uppträda anonymt eller utge sig för att vara en annan person än den man är" och aldrig "använda kampanjmetoder som hindrar andra partier eller organisationer att föra ut sina budskap". Det är väl rimligt att tro att det är punkten om att kränka andra personers integritet som partiets etikkommitté har att ta ställning till.

Det har hänt att Liberalerna i Östergötland har uteslutit medlemmar. De exakta skälen har alltid varit föremål för sekretess. Men 2020 uteslöts Michael Cocozza. Han satt då för Liberalerna i Linköping och hade bland annat sen tidigare varit inblandad i en del kontroverser med partiet. Men om det var skälet till uteslutningen vet vi inte. Själv skrev han i ett mejl till Corren att det berodde på att han inte följde partilinjen. Senare bildade han ett eget parti, Linköpingslistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!