Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Behöver bli bättre på information om alkohol

Att "ligga ute på jobb" gör att man dricker mer, samtidigt som företagshälsovården försämrats.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd efter det som inledningsvis rubricerades som mord i Skärblacka.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd efter det som inledningsvis rubricerades som mord i Skärblacka.

Foto: Ulf Wigh/Wighs News

Nyheter2019-12-16 17:30

Två döda polska gästarbetare inom några veckor. Båda utreds, åtminstone inledningsvis, som mord. I båda fallen ska alkohol vara inblandat.

Men vilket ansvar har arbetsgivare och vad fackförbundet Byggnads för den inhyrda arbetskraften?

Niklas Landstedt är ombudsman på Byggnads i Norrköping, han kan inte kommentera de händelser där två gästarbetare avlidit som nu utreds av åklagare, men menar att arbetsgivare generellt har ett stort ansvar när det gäller arbetskraft som "ligger ute".

Samtidigt som facket vet att alkohol används oftare och lättare kan bli ett problem för de som "ligger ute" än de som kommer hem till familjen efter jobbet, så finns det ingen information på fackets hemsida om vart de anställda kan vända sig eller vilka skyldigheter arbetsgivaren har, när det gäller alkohol och droger.

På Byggnads hemsida finns det även en särskild sida med information på polska, men inte heller där nämns alkohol och de eventuella problem det kan föra med sig.

–  Förr skickades anställda till företagshälsovården för regelbundna genomgångar per automatik, men sedan arbetsgivaren numer upphandlar sin egen företagshälsovård är det upp till den anställde att aktivt välja att gå på undersökningar, säger Niklas Landstedt.

Men för den som är nyanställd ska det göras en undersökning via företagshälsovården inom 6 månader och därefter uppföljningar vart tredje år.

– Då ska även frågan om alkohol komma upp, säger Niklas Landstedt.

Kan ni från Byggnads sida bli bättre på att informera era medlemmar och de som är gästarbetare i Sverige om den ökade risken, men också vart man kan vända sig om man märker att alkohol börjar bli ett problem?

– Absolut! Vi gör ju arbetsplatsbesök och tar upp olika frågor och villkor, men hittills har frågor bland de som "ligger ute" mest rört frågor om boenden och standraden på boendet. Ibland kan folk bo tre personer i ett rum under längre perioder, vilket leder till att man aldrig får vara själv, säger Niklas Landstedt.

Skulle en meningsfull fritid för gästarbetarna kunna minska risken för hög alkoholkonsumtion och vara till fördel även för arbetsgivaren?

–  Det skulle det och det finns en stor variation mellan arbetsgivare i hur de tar sitt ansvar för anställda. Vissa följer kollektivavtalen och lagarna, medan andra kraftigt missköter sig, säger Niklas Landstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!