Enligt polisen så uppgick brottsvinsterna till 340 miljoner under 2021 och kommer troligen att öka under 2022.
Den här typen av bedrägerier mot äldre genomförs ofta genom så kallad vishing, när någon ringer upp det tilltänkta offret och försöker lura till sig tillträde till någons bostad, inloggningsuppgifter eller annan känslig information för att tömma konton, genom att utge sig vara exempelvis polispersonal, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman.
– De som ringer upp är oftast väldigt duktiga på att få den brottsutsatta att lämna ifrån sig personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet, därför ska man direkt lägga på luren, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på Stöldskyddsföreningen (SSF).
Via säkerhetskollen.se kommer det in information till SSF om att ett vanligt förekommande sätt just nu är att man blir uppringd av en datoriserad röst som påstår sig komma från svenska polisen och att det är något fel med ens nationella ID-kort. Ett annat vanligt bedrägerisätt är sms som får en person att klicka på en länk för att sedan bli ombedd, på en falsk hemsida, att lämna ifrån sig kortuppgifter.
– Att drabbas av ett vishing-bedrägeri kan bli kostsamt rent ekonomiskt men även skapa skamkänslor för att man känner sig dum av att ha blivit lurad. Om du blir drabbad så ska du alltid polisanmäla, avslutar Paul Pintér.