Bara vegetarisk under globala veckorna

Kökets grönsakspaj, vegoburgare och kinesiskwokade äggnudlar med grönsaker har bland annat stått på menyn på Navestadsskolan de senaste dagarna.

Daniel och Sarah går i årskurs nio och tänker att vegetariskt är såväl nyttigt för kroppen som bra för skolans ekonomi.

Daniel och Sarah går i årskurs nio och tänker att vegetariskt är såväl nyttigt för kroppen som bra för skolans ekonomi.

Foto: Carolina Nilsson

Nyheter2019-11-30 08:00

Visst, kommunens skolor serverar varje dag ett vegetariskt alternativ och en dag i veckan är skolköken helt vegetariska. Men under de senaste sju skoldagarna har man valt att bara fokusera på vegetarisk mat, som ett bidrag till klimatet under de globala veckorna som avslutas i morgon söndag.

– Temat har varit mat, klimat och demokrati och då tyckte vi att vi också ville vara med och bidra till ett bättre klimat genom att servera klimatsmart de här veckorna, säger Ingrid Kalm, kostchef i Norrköpings kommun.

Under veckorna har fisk, fågel och kött helt valts bort. I stället har tillagningsköken fått experimentera utefter en basmeny.

– Vi tog fram en meny, ett förslag, men sedan har alla gjort lite olika. Det beror på att köken har olika förutsättningar, säger Ingrid Kalm.

Hon har själv varit ute på några skolor och ätit lunch de senaste dagarna. Intrycket hon fått är att de flesta är positiva.

– Jag tyckte att det var gott. Och det verkar som att många är nöjda. På en skola hörde jag att de hade haft matråd och där hade eleverna sagt att de ville ha mer vegetariskt, att det var så himla gott säger hon och fortsätter:

– Barn och ungdomar är väldigt klimatmedvetna. Det pratas mycket om Greta. Jag säger inte att man inte ska äta kött, jag säger bara att man ska dra ner på det. Expertisen säger att vi måste det för att klara klimatet och då måste vi lita på dem.

På fredagen serverades det vegoburgare på Navestadsskolan. Runt ett bord sitter några niondeklassare och äter. Sarah tänker att det är nyttigt och bra för kroppen att äta vegetariskt. Hon har dock sett flera som slänger mat.

– De borde utgå från det som barnen tycker om att äta, säger hon.

Ibrahim är inne på samma spår:

– Det är bra för miljön. Men om man ska laga mer vegetariskt måste de laga riktigt god mat så att man inte kastar lika mycket. 

En positiv sak med att äta vegetariskt är att det inte är lika dyrt som att äta kött, vilket är bra, tycker Daniel:

– Det är bra för skolans ekonomi när man inte använder lika mycket pengar. 

Mattias håller med, och lägger till en ytterligare aspekt:

– Man bidrar inte lika mycket till koldioxidutsläpp, vilket är bra för de globala målen.

Kommunen ska nu räkna på koldioxidekvivalenter, ett mått på utsläpp av växthusgaser, och se hur mycket mindre utsläpp Norrköpings skolelever bidragit till genom att inte äta kött. 

Karta: Navestadsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!