Avskedas efter dubbla identiteter

Anställd inom Kriminalvården utgav sig för att vara sin halvbror. Nu avskedas han.

Mannen jobbade som kriminalvårdare vid en anstalt med säkerhetsklass 1.

Mannen jobbade som kriminalvårdare vid en anstalt med säkerhetsklass 1.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheter2019-10-29 20:00

Det var efter ett tips till Kriminalvårdens säkerhetsavdelning som ledningen började titta på ärendet i augusti. Mannen, som varit anställd som kriminalvårdare vid en av anstalterna med säkerhetsklass 1, har erkänt att han använde sin halvbrors identitet under 00-talet, för att få stanna i Sverige. Den ansökan om uppehållstillstånd avslogs dock 2007. Sedan dess har han, enligt honom själv, inte använt den identiteten.

Ärendet är rörigt. Enligt uppgifter till Skatteverket kom mannen till Sverige 2011. Han fick sedan svenskt medborgarskap 2017. Då hade han arbetat inom Kriminalvården sedan 2013. När Kriminalvårdens säkerhetsavdelning började titta på ärendet i augusti, insåg man vid en kontroll vid Skatteverket att de båda brödernas ansökningar om ID-handling hade samma bild. Detta har mannen erkänt. 

Kriminalvården väljer nu alltså att avskeda mannen. Enligt dem är det styrkt att mannen använt sig av två identiteter, något han inte berättat om för Kriminalvården och därmed vilselett dem. Vilken som är mannens rätta identitet är inget som Kriminalvården utrett, eller i dagsläget vet. Som anställd inom Kriminalvården ställs höga krav på förtroende mellan anställd och ledning och att det finns ett säkerhetsmedvetande. Denna situation skulle kunna leda till påtryckningar från klienter. Om mannen inte avskedas, kommer allmänhetens förtroende för Kriminalvården skadas allvarligt, kan man läsa i beslutet. Folkbladet har sökt någon på Kriminalvården för en kommentar, men de har valt att inte kommentera något av det som skett. Vad de vet har detta dock aldrig tidigare förekommit i deras verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!