– Utöver ordinarie arbetstid på vår vanliga klinik har många läkare jour- och beredskap på akuten och i hemmet. Så är vår arbetstid uppbyggd. Under pandemin utnyttjades den mertiden maximalt vilket inte är helt normalt. Dessutom är det så att många av oss stannade kvar nån timme extra för att avsluta arbete som påbörjats. Då har vi normalt rätt att utnyttja flextid vilket inte gick under pandemin. Därmed finns en dold övertid utöver den redovisade som vi dessutom inte får betalt för, berättar Niklas Theorin.
Främst under de två första pandemiåren innebar det att den redovisade "övertiden" i form av verkligt arbetad tid under jour och beredskap ökade med kring 20 000 timmar för läkarkåren i allmänhet jämfört med ett normalår. Men här handlar det om betydligt färre individer som stod för det övertidsarbetet jämfört med sjuksköterskorna och undersköterskorna. .
Niklas Theorin konstaterar att den hårda arbetsbelastningen på läkarkåren under pandemin och efter har inneburit att också läkare har slutat och framför allt att det blivit mycket svårt att rekrytera ny personal.
– Det beror kanske inte i första hand på pandemin men de jourtunga passen med kvällar, nätter och helger för många läkare gör att många vill byta jobb. Frustrationen minskar inte av den stora bristen på tillgängliga vårdplatser. Den bristen beror ju till en viss del på pandemiåren. Det har blivit en ond spiral som gör att bristen på sköterskor bara blir större. Att inte kunna erbjuda en sängplats när vi vet att den behövs eller när vi inte kan ta hand om patienterna som vi borde är väldigt stressande, säger Niklas Theorin som menar att ledningen nu måste prioritera vad läkarna ska göra och vad de ska välja bort.
För sjuksköterskorna är mycket högre lön det främsta kravet för att komma tillbaka till eller stanna i vården. Men det är kanske inte riktigt er läkares prioritet utan istället att arbetsförhållandena måste förbättras?
– Ja, så skulle man kunna säga. För oss är det viktigast att vi får en rimlig arbetssituation där vi känner att vi hinner med det som måste göras, säger Niklas Theorin. När han inte jobbar fackligt arbetar han på medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset.