Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Attentatet mot synagogan - vad gör kommunen?

Oron ökar i den judiska församlingen i Norrköping sedan några personer nyligen hoppade över stängslet runt synagogan och sedan försökte tända eld på ett flertal dörrar. Lena Posner Körösi, ordförande i judiska centralrådet i Stockholm, menar att oron är befogad just i Norrköping. Antalet incidenter och sabotage under de senaste 3-4 åren har ökat mer här än på andra orter.

Judiska synagogan utsattes för ett mordbrandsförsök dagen innan den judiska högtiden chanukka inleddes den 19 december. Hos polisen rubriceras händelsen so skadegörelse.

Judiska synagogan utsattes för ett mordbrandsförsök dagen innan den judiska högtiden chanukka inleddes den 19 december. Hos polisen rubriceras händelsen so skadegörelse.

Foto: Roland Klinga

Nyheter2022-12-28 06:45

– Incidenter låter som ett ganska blekt ord för det som händer men det är så de kallas i polisrapporterna. Försöket till mordbrand är ju värre än så liksom händelsen på försoningsdagen förra året när medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen försökte skrämma besökarna från att gå in i synagogan. Hoten tycks ha blivit grövre just i Norrköping än på andra håll i Sverige. Därtill kan vi lägga allt klotter som huset har utsatts för, säger Lena Posner Körösi i en kommentar och uppmanar både polisen och kommunen att agera. 

Hon tillägger att många judar runt om i Sverige upplever en generell oro utan att ha blivit direkt utsatta men i Norrköping finns det de facto en oro som måste tas på allvar. 

– Man bör diskutera att skapa någon sorts skydd för synagogan. Hur det ska gå till är inte min sak att bedöma men jag hoppas att de två myndigheterna tillsammans nu gör något åt hotbilden. 

Lena Posner Körösi menar att hoten mot judarna numera mest kommer från den högerextrema världen som fått luft under vingarna i stort sett över hela världen under senare år. Aktiviteterna från andra grupper som radikala islamister och vänsterradikala grupperingen är just nu inte alls lika många. 

Polisen i Norrköping har under det senaste året tagit emot tre anmälningar om brott kring synagogan. Den senaste händelsen från förra veckan har rubricerats som skadegörelse, inte försök till mordbrand. Tidigare i år stod en person inne på synagogans tomt och tvingades ta emot glåpord från en förbipasserande. En gång kastades ett hårt föremål mot ett fönster, som krossades. Brotten är svåra att utreda. 

– Något generellt skydd mot synagogan har vi i polisen inte resurser till. Vi hoppas att folk ringer 112 så fort något händer men annars får församlingen lita till sitt eget skydd, säger gruppchefen hos polisen Olof Fäldt.

Säkerhetssamordnaren på Norrköpings kommun, Tony Georgson berättar att kommunen har en kontinuerlig dialog med den judiska församlingen. Speciellt inför arrangemang och utställningar med judiska beröringspunkter där församling och kommun medverkar. Då gör kommunen en bedömning om vilket skydd som behövs och vem som ska se till att skyddet finns där. Polisen ger tillstånd och bedömer om ett speciellt skydd behövs, men sedan är det oftast arrangören själv som får se till att det skyddet kommer på plats. Polisen finns närvarande vid särskilda tillfällen som nyligen när Arbetes museum hade en utställning om förintelsen. Vad gäller egendom har de enskilda organisationerna ett eget ansvar för att skydda sin egendom genom larmanordningar och annat, menar han.

– Det som har hänt mot den judiska församlingen under senare år är beklämmande på många sätt. Svårigheten är att bedöma var och när ett skydd behövs och ett kontinuerligt skydd är en polisiär fråga. Vi har religionsfrihet och yttrandefrihet i vårt land vilket ska respekteras. När inte den respektenfinns är svårt att förutse. Vi kommer fortsätta vår dialog med den judiska församlingen kring deras säkerhet. Det är viktigt att man känner sig trygg, säger Tony Georgson. 

Judiska högtider

Försoningsdagen, eller Jom kippur, är en av judendomens viktigaste helgdagar. Den infaller tio botdagar efter rosh hashána, det judiska nyåret, och är en helg för eftertanke och botgöring genom fasta och bön. Vid nyåret ber man sina medmänniskor och på försoningsdagen Gud om förlåtelse.

Den judiska högtiden chanukka den 18 till 26 december firas för att minnas mackabéernas återinvigning av templet i Jerusalem år 164 före vår tideräkning, efter att de hade befriat templet från grekerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!