På en åker vid Tråbrunna, nära Bråvalla flygfält, är Marcus Asserstam och hans kollegor i slutfasen av en arkeologisk undersökning. Sedan i början av maj har de undersökt boplatslämningar från främst bronsåldern och äldre järnåldern. Den gamla boplatsen ligger längs med Norrköpingsåsen, som är något av en guldgruva för arkeologer.
– För oss är det här området väldigt spännande. Det finns hur mycket fornlämningar som helst, säger Marcus Asserstam och berättar att människor har bott i området sedan stenåldern, det vill säga 5 000–6 000 år.
Undersökningen i Tråbrunna görs med anledning av kommunens planer på att anlägga villatomter och bygga en skola i området. Att det finns boplatslämningar på platsen upptäcktes redan 2008 och en förundersökning gjordes 2012.
Nu har arkeologerna grävt sig ner under åkerns drygt tre decimeter tjocka ploglager för en närmare undersökning av huslämningarna. Framför allt handlar det om lämningar efter stolpburna hus. Stolparna som har burit upp husen har för länge sedan förmultnat och försvunnit, men hålen går fortfarande att hitta.
– Ljus sand betyder att det är orörd mark. När vi schaktar tittar vi efter sådant som avviker, säger Marcus Asserstam och visar de mörka avtrycken i jorden där stolphålen funnits.
Han beskriver arbetet på undersökningsplatsen som att lägga pussel. Arkeologerna använder sig av gps-teknik för att mäta in stolphålen med hög precision. Hålen markeras även med hjälp av långa pinnar för takbärande stolpar och korta pinnar för väggstolpar. På det viset går det att skapa sig en bild av hur husgrunden har sett ut. Många av husen är så kallade treskeppiga långhus.
– Just det här huset har varit tjugo meter långt och fem meter brett, säger Marcus Asserstam när vi stannar till vid en av husgrunderna.
Han berättar att 10–15 personer troligen har bott i ett sådant hus. Mor- och farföräldrar, föräldrar och barn levde ofta under samma tak.
Även eldstäder har grävts fram i samband med undersökningen. Dessutom har det dykt upp mindre föremål som bearbetad sten och keramikskärvor från kärl.
– Det är inte någon maktelit som har bott här utan det har varit en ganska vardaglig gårdsmiljö.
Ytterligare ett område ska undersökas innan arkeologerna lämnar platsen. Enligt Marcus Asserstam utgör fornlämningarna inget hinder för planerna på villatomter och skolbygge.