Ostlänken är namngiven i regeringens beslutade "Nationella Plan för transportsystemet 2018-2029." Arbetet med den nya järnvägsanläggningen har redan påbörjats i Norrköping.
De nya stambanorna mellan Stockholm, Malmö/Göteborg har en kostnadsram på 205 miljarder kronor. (I 2017 års prisnivå vilket betyder att det med dagens priser handlar om cirka 215 miljarder kronor.)
Trafikverket har regeringens uppdrag att "uppdatera och komplettera" det stora projektets system, tekniska standards, produktionsteknik och planeringsförutsättningar i syfte att investeringen ska rymmas inom kostnadsramen. Tidigare i veckan lämnade Trafikverket en delredovisning.
Myndigheten pekar sammanfattningsvis på att de bedömer att "kostnaden för nya stambanor ligger i de övre spannen av tidigare redovisade kostnadsredovisningar" och att det därför krävs "omfattande förändringar av den nuvarande systemutformningen som Sverigeförhandlingen tagit fram." Enligt Trafikverket behövs omprövningar av "både antal stationer och stationslägen." Trafikverket anför vidare i sin delredovisning att omprövningar av systemet i "första hand de delar av systemet där planerad byggstart ligger inom de närmsta åren."
Folkbladet har varit i kontakt med politiker i Norrköping som uttryckt oro för att Trafikverkets delrapport öppnar upp för att kommunens avtal med Sverigeförhandlingen och Ostlänkens produktionsstart kan vara i fara.
Folkbladet ställde per telefon två frågor till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Är satsningen på nya stambanor i allvarlig gungning?
– Trafikverket är en självständig myndighet som gör sina egna bedömningar. Det jag vill vara tydlig med är att Sverigeförhandlingen är regeringens utgångspunkt i frågan om de nya stambanorna. De utfästelser om investeringar i bland annat bostäder och annan stadsutveckling som Norrköping och alla de andra kommunerna gör i Sverigeförhandlingen är viktiga delar av den stora samhällsinvestering som de nya stambanorna är, sa Tomas Eneroth.
Finns det risker för att arbetet med Ostlänken nu avbryts?
– Ostlänken ingår i Nationell Plan och arbetet rullar på som planerat. För mig och regeringen går investeringar i förstärkta och lättillgängligare arbetsmarknadsregioner före stora skattesänkningar. Ostlänken bidrar till en sådan förstärkning, svarade Tomas Eneroth.