Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ansvariga om övertiden: Vi måste vi pröva andra vägar

"Övertiden är bara ytterligare ett symptom på det stora grundproblemet inom vården. Vi har brist på kompetent personal. När det saknas medarbetare måste skiften fortfarande fyllas." Det säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i en kommentar till den kraftiga ökningen av övertidsarbete som skedde under pandemin.

Marie Morell (M) blev ny ordförande i regionstyrelsen vid valet och kastades direkt in i hetluften att lösa sjukvårdens omfattande kris efter pandemin.

Marie Morell (M) blev ny ordförande i regionstyrelsen vid valet och kastades direkt in i hetluften att lösa sjukvårdens omfattande kris efter pandemin.

Foto: Victor Bomgren

Nyheter2023-02-20 06:45

Och problemen har inte försvunnit. Snarare tvärtom:

– Det saknas personal överallt i samhället inte bara inom vården. Inte ens bemanningsföretagen får fatt i så många som de vill ha. Det är brist på både läkare, sjuksköterskor, vårdadministratörer och IT-tekniker. Det finns en obalans i demografin med för många äldre och för få unga. Och den utvecklingen kommer bara bli värre. Därför måste vi pröva andra vägar än att bara konstatera att det saknas kvalificerade sökanden, säger Marie Morell och fortsätter:

– Vården har alltför länge bibehållit arbetssättet från en annan generation. Nu måste vi ifrågasätta alla administrativa arbetsuppgifter och vem som tar hand om dem för att freda dem som jobbar patientnära. Och vi måste hitta tidstjuvarna där personalen får lägga ner onödigt mycket tid på rutiner som borde kunna förenklas eller tas bort, säger hon

Att ta in fler vårdbiträden skulle vara önskvärt men det finns brist på dem också. Och att ta in andra med lägre utbildning för att ta hand om de enklare sysslorna är inte helt enkelt i den komplexa verksamhet som ett akutsjukhus bedriver. Den kräver speciella kunskaper och att kunna bra svenska är ett krav, menar Marie Morell (M). 

Vi har också vänt oss till Ninnie Borendal Wodlin, som arbetar som en av två vårddirektörer för en kommentar till den stora mängden övertidsarbete inom regionen. Det är bland annat på hennes axlar det vilar att hitta en väg ut ur den kris som sjukvården upplever där övertiden är ett symptom:

– Min övergripande kommentar är att vi är väl medvetna om övertidsredovisningen under pandemin. Det var under ett extremt läge, vilket vi alla känner till. Vi håller nu på att ta oss ur våg fem i den här pandemin, och hoppas att vi inte behöver uppleva fler vågor, säger hon och fortsätter.

– Vi har ett stort arbete att göra med att minska övertiden. Vi behöver få behålla och rekrytera nya medarbetare, som får förutsättningar att utföra sitt arbete på ordinarie arbetstid i högre utsträckning. Vi behöver också se över om vi kan minska på administrativa uppgifter för vårdpersonalen. Detta skulle sannolikt också kunna minska övertidsarbetet. Arbete pågår för att kunna uppnå detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!