Vi har pratat med vårddirektör Jessica Frisk och Vårdförbundets ordförande Emma Klingvall för att höra hur vården förbereder sig. Bland annat har man tvingats inleda förhandlingar om indragna semestrar för att klara bemanningen trots att man hoppats att undvika det.
– Grundproblemet är bristen på bemannade vårdplatser. Och nu har vi dessutom tre olika virussmittor i omlopp samtidigt. (se faktarutan) De är spridda på olika avdelningar eftersom vi måste hitta enkelsalar eller salar för två med samma infektion för att inte sprida smittan, berättar Jessica Frisk, som ändå menar att man just nu har läget någorlunda under kontroll. Sjuksköterskebristen är det stora problemet.
– Sjuksköterskorna är väldigt viktiga för att vi ska kunna bemanna vårdplatserna och vi försöker hitta vägar att avlasta dem så många arbetsuppgifter som möjligt genom att andra yrkeskategorier som apotekare, läkare och undersköterskor stöttar, säger hon.
Emma Klingvall som alltså är facklig företrädare för sjuksköterskorna berättar att bristen fortsätter att vara akut. För att alls få ihop scheman tvingas redan trötta medarbetare jobba övertid och vissa kommer dessutom troligen tvingas bryta sin semester för att man ska klara helgerna:
– Men vi jobbar ändå. Vi är en yrkesgrupp som ställer upp för att patienterna ska märka så lite som möjligt av den konstanta underbemanning som finns inom sjukhusvården i hela länet. Men i längden måste något radikalt ske så vi inte blir sjuka av att gå till arbetet. Vi har haft en alldeles för låg bemanning alldeles för länge och det enda som händer är att vi flyttar problemen framför oss, säger hon.
Hon menar att de stora bemanningsproblemen innebär att organisationen prioriterar en lag, nämligen Hälso- och sjukvårdslagen, medan andra viktiga lagar som Arbetsmiljölagen, Arbetstidslagen och Patientsäkerhetslagen sätts på undantag. Grundbemanningen måste helt enkelt bli bättre genom att erbjuda bättre löner och förmåner och följa avtalen. Och genomföra förbättringar som medarbetarna föreslagit, menar hon.
Jessica Frisk hoppas att invånarna i vårt område själva ska hjälpa den ansträngda sjukvården på traven genom att börja tänka som man gjorde under pandemin. Det finns säkra knep för att undvika att smittan sprids.
– Även om det känns tufft så fira inte helgerna med andra om du har förkylningssymtom. Kanske ska man välja att börja umgås mer utomhus igen om mycket folk samlas. Det är också viktigt att man inte börjar med att åka till jourcentralerna eller akuten när man känner milda symptom. Då sprids smittan fort. Försök att klara er hemma och kontakta sjukvårdskunnig personal på 1177för råd hur du ska bete dig. Och tänk på att skydda er från andra olyckor som kan skapa behov av sjukhusvård, säger hon.
Hon uppmanar alla att ta de vaccin som finns tillgängliga både mot säsongsinfluensan och covid:
– De flesta som ligger inne saknar fullgott skydd, någon har inte tagit något vaccin alls medan andra saknar spruta nummer 3,4 och 5, säger hon, och konstaterar att Sverige trots allt har en välvaccinerad befolkning vilket ändå är positivt.