Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anställda på Skenäsanstalten slår larm

Intagna som tillverkar vapen, droger som flödar fritt, för få vårdare och chefer som håller varandra om ryggen. Under en längre tid har personalen slagit larm om en ohållbar situation - både för anställda men också för de intagna - utan att något görs.

Nu larmar anställda om en ohållbar psykosocial arbetsmiljö på Skenäsanstalten.

Nu larmar anställda om en ohållbar psykosocial arbetsmiljö på Skenäsanstalten.

Foto: Sören Boström

Nyheter2021-10-02 06:45

Skenäs är en anstalt på Vikbolandet med säkerhetsklass 3, vilket innebär att det saknas direkta rymningshinder. De intagna ska vara elektroniskt övervakade genom att de bär fotboja, men det har de inte varit på över ett år.

För två år sedan hade anstalten Skenäs cirka 50 intagna. Idag har man 132 platser och ska utöka inom 5 månader till 144 platser. 

Man har inte heller längre bara interner som exempelvis ekonomiska brottslingar. Här sitter även interner dömda för riktigt grova brott som mord och dråp. Här sitter också gängkriminella från olika gäng. 50 procent skulle egentligen sitta på slutna anstalter, enligt anställda som Folkbladet pratat med.

Verksamhetsanalysen stämmer inte med mängden intagna eller klientelet, de anställda är alldeles för få i grundbemanningen, flera är sjukskrivna på grund av arbetsmiljön, vikarier tas inte in och en stor del av personalstyrkan söker aktivt andra arbeten.

Flera av dem som Folkbladet pratat med är i det närmaste desperata över situationen på Skenäs. Ingen vill vara med med sitt namn. Alla är oroliga för repressalier.

– Vi har fått order om att inte ens prata om arbetet på arbetstid. Det finns inget förtroende för ledningen som håller varandra om ryggen och umgås privat och en av dem har sin man som chefsstöd, vi börjar misstänka att det vi framfört under en längre tid inte når ledningen inom Kriminalvården utan stannar inom Skenäs väggar.

Ledningen på Skenäs ska enligt de Folkbladet pratat med skrämma till tystnad och utsätta anställda för påtryckningar. Inför sommarsemestrarna blev de tillsagda att skriva upp sig för att vara tillgängliga för att arbeta övertid varje dag annars skulle inte deras semestrar godkännas. Övertiden får heller inte tas ut i tid, bara i pengar. 

Samtidigt får de som är kvar jobba hårdare för att täcka upp för sjukskrivna kollegor och en för låg grundbemanning.

– Det får konsekvenser som att de intagna inte får komma ut den timme om dagen de har rätt till, vi hinner inte se till att de får gå på toaletten inom de tio minuter från de sagt till som de har rätt till. Så istället skiter och pissar de på rummen.

Dessutom finns det inte rutiner och personal för att se till att säkerhetsföreskrifterna följs. Mobiltelefoner smugglas in liksom droger.

– De har mer droger här än vad de har hemma, säger en av de anställda.

Flera av de som anställts när rutinerade vårdare slutat har inte rätt kompetens och saknar erfarenhet och det finns de som inte vågar gå in på vissa avdelningar av rädsla.

Men även om det är många som slutat och vill sluta, finns det de som vill stanna kvar, som vill få till en förändring och som inte är rädda.

– Jag borde kanske vara det, men jag vill att det här stället ska funka, att vi anställda har en bra arbetsmiljö och att de intagna får sina rättigheter tillgodosedda.

Som det är nu kan vad som helst hända, ett uppror bland internerna eller att någon av dem eller anställda skadas. Stämningen har blivit betydligt hårdare under det senaste året.

Ingen av dem som Folkbladet pratat med tror att det går att få till en förändring med de chefer som man har nu.

– Det enda sättet att rädda Skenäs är att börja om från början. In med nya kompetenta chefer.

Folkbladet har upprepade gånger sökt berörda chefer utan framgång.

Säkerhetsklasser

Säkerhetsklass 1

Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2

Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå som kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll, där vissa har mur och staket. 

Säkerhetsklass 3

Anstalterna saknar direkta rymningshinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!