Amanda Lind står tryggt pall och står upp

Sverige 15 juni 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kulturminister Amanda Lind går från klarhet till klarhet. Hon har begåvats med en inre trygghet som gör att hon stått pall för personliga påhopp och stenhård kritik från bland annat Sveriges elitkomiker Jonas Gardell. Konst- och kulturutövare har i många fall pressats hårt av Coronans restriktioner och publikförbud. Ett dråpligt inlägg i Expressen (3 augusti 2020) av Gardell avslutades med följande ord: "Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen." Komiker är ju som bekant inte att leka med i politiken. Volodymyr Zelenskij i Ukraina och Beppe Grillo i Italien är två av flera aktuella exempel på just välkända komiker som plötsligt avancerat till topposter som president (Zelenskij) och partiledare för ett regeringsparti (Grillo). Hur som helst. Amanda Lind darrade inte på manschetten inför ikonen Gardells totalsågning av henne. Hon insåg förmodligen att många i branschen tappade pengar och inkomster i Coronan och att trycket på bidrag och stöd av begripliga skäl var högt. 

Amanda Lind visar nu än större politisk klass när hon tagit tag i en gammal långbänk till varböld inom kulturpolitiken. Myndigheten för kulturanalys har haft regeringens uppdrag att utreda om den politiska styrningen av konsten har varit till men för den konstnärliga friheten? Svaret från myndigheten är ett tydligt och klart Ja. I rapporten "Så fri är konsten" pekas på "regeringsstrategier och uppdrag där Kulturrådet har getts i uppgift att främja vissa perspektiv och olika gruppers rättigheter i det konstnärliga innehållet. Syftet har bland annat varit att genom konst och kultur öka människors medvetenhet kring dessa perspektiv och på så sätt synliggöra och förändra normer i samhället. Sådan styrning bör enligt Kulturanalys undvikas oavsett tematik." 

Problemen är störst i den statliga bidragsgivningen. För att få pengar har regeringar via regleringsbrev med mera ställt krav på anpassning till diverse trender i regeringspolitiken. Folkuppfostran när det gäller mångfald, miljö, normer, med mera har beställts av bidragsgivande myndigheter. Amanda Lind förefaller nu att tydligt stå upp för att mönstra ut de här tokigheterna. Radions kulturexpert Mårten Arndtzén anser att rapporten "bevisar" hur det är i en mycket omstridd fråga. Amanda Lind konstaterar för sin del lugnt och tryggt att hon vill sätta stoppa för att "övergripande politiska målsättningar letar sig in i bidragsgivningen.” Vad Jonas Gardell anser i saken är ännu inte känt. 

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

SSU ska tala klarspråk om tuffa straff

Krönika

Lars Stjernkvist: Den danska korven är trots allt godare

Politik

Acketoft dissar L:s politik – slutar i riksdagen

Kultur

En bedrift om Sabuni fixar biffen

Krönika

Widar Andersson: "Charmig, slug, snabb och hal som en ål"

Visa fler