Visions årliga Socialchefsrapport visar att problemen med att rekrytera och behålla personal är en stor utmaning vid landets socialtjänster. Andelen som uppger att villkoren för personalförsörjning inom socialtjänsten är svåra har ökat från 35 procent 2020 till 63 procent 2022. Resultaten för det område som Östergötland ligger i går i linje med rikssnittet.
Yvonne Thilander, socialdirektör på Norrköpings kommun, berättar hur problematiken märks av på det lokala planet.
– Socionomer har en bred arbetsmarknad både inom den offentliga och privata sektorn. Vi har en hög personalomsättning i yrkesgruppen socialsekreterare och oftast har vi ett relativt gott sökunderlag när vi annonserar ut dessa tjänster. Svårigheten är att få dem att stanna mer än ett par år på tjänsterna, säger Yvonne Thilander.
Statistik från Arbetsförmedlingen visar att bemanningen är en utmaning för kommunerna i länet. Från årsskiftet fram till sista juli har 3 244 jobb inom socialt arbete i Östergötland publicerats på Arbetsförmedlingens platsbank. Motsvarande siffra för 2020 var 2 395 jobb.
Yvonne Thilander förklarar att det inte är bristen på socialarbetare som är problemet på arbetsmarknaden, utan att höga krav på arbetsplatsen gör det svårt att behålla personal under längre tid.
– Vi försöker verka för att nå ett stabilt och resursstarkt personalläge för att skapa goda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv inom socialtjänsten. Socialarbetare är ett empatikrävande arbete som är ansträngande i längden.