Så säger Lina Arvidsson, 17, som går Byggprogrammet på Bråvallagymnasiet där Byggmässan arrangeras. I Linas klass går det 53 elever, varav fem är tjejer.
– Jag tycker själv att det är jättekul och det har gått jättebra för mig. Men det är ju mycket killsnack. Jag är van från högstadietiden att kunna ha tjejsnack men nu får jag liksom bara hänga på, säger Lina.
På Byggprogrammet vid Bråvallagymnasium är cirka 25 procent av eleverna tjejer, vilket är den högsta siffran i hela landet. Rikssnittet ligger på åtta procent och endast en procent av yrkesverksamma inom branschen är kvinnor.
På Byggmässan som nyligen hölls i Norrköping bjuder företag och fackförbund tillsammans med Bråvallagymnasiet in högstadieelever från olika skolor för att prova på olika yrken och för att locka fler tjejer till byggindustrin.
– Alla vågade nog inte söka på grund av att det inte är ett typiskt "tjejprogram". Jag tror att fler tjejer söker sig till byggyrket för att vi tycker det är roligt och för att bevisa att vi faktiskt kan göra samma sak som killarna. Jag hoppas fler tjejer känner sig motiverade till att söka nu när vi blir fler tjejer i branschen, säger Lina.
Byggbranschen skriker idag efter personal och den enkla lösningen är att rekrytera fler kvinnor. Samtidigt finns det andra fördelar med att fler tjejer rekryteras, säger Susanna Ölander Borg, rektor vid Bråvallagymnasiet.
– Det blir bättre på arbetsplatserna när det finns både kvinnor och män. Det är bra när människor blandas och att det inte bara skapas homogena grupper på arbetsplatsen. Jag tror att det är jättebra, som nu på byggmässan till exempel, att det kommer elever hit och får se att det går runt tjejer i byggkläder här. De får lära sig att det är ett roligt yrke och ett brett program, fortsätter hon.
Byggmässan arrangerades i tre år innan pandemin och är nu tillbaka efter två års uppehåll. Tobias Elf Svensson från Byggbranschens yrkesnämnd ser att mässan varit framgångsrik i att locka fler tjejer till yrkesutbildningar.
– Innan Byggmässan började arrangeras var det bara sju procent tjejer som sökte till Bråvallagymnasiet. Nu har den siffran stigit till 25 procent. Jag tror att vi kommer fortsätta se att fler tjejer söker sig till branschen, men då får vi inte ligga på latsidan. Framförallt måste vi fokusera på att få in kvinnor på byggprogrammen, säger Tobias.