Mötet hölls på logen Vidar och lockade ett fyrtiotal medlemmar att slå sig ner framför scenen. Åtta av de nio partierna i fullmäktigepolitiken ställde upp på debatten. Söderköping styrs av en borgerlig fyrpartiallians som har 21 av de 39 platserna i den fullmäktigeförsamling som bestämmer politiken. Fem partier delar på de återstående 18 mandaten. Socialdemokraterna med 8 mandat är störst och minst är Landsbygdspartiet Oberoende - som inte deltog i äldredebatten på logen Vidar - och Miljöpartiet som båda har varsitt mandat. Lill-Marie Jonsson talade för Miljöpartiet, Tuula Ravander representerade S, Malin Östh företrädde Vänsterpartiets tre mandat medan Jörgen Pettersson stod för SD: fem mandat. Jag var där för att leda debatten. Det var ett nöje.
Anwar Samuelsson (M) är vice ordförande i socialnämnden. I sitt inledningsanförande tryckte han på att kommunen under mandatperioden gjort "stora satsningar".
– Socialnämndens budget har ökat från 260 och till 332 miljoner kronor. Ingen annat område i kommunen har fått sådana tillskott och vi är nu inne i planeringen för att bygga ett nytt särskilt boende för äldre, sa Anwar Samuelsson.
Malin Östh från Vänsterpartiet delade inte Samuelssons verklighetsbeskrivning.
– I själva verket har det inte gjorts några satsningar alls och ingen i kommunen kan ha missat hur äldreomsorgens medarbetare har demonstrerat för bättre arbetsvillkor, sa Malin Östh och fick medhåll av Tuula Ravander och Lill-Marie Jonsson. Även SD: s Jörgen Pettersson anslöt till oppositionens kritik när det gällde arbetsvillkoren för hemtjänstens medarbetare.
– Precis som S, V och MP är vi emot de så kallade "minutscheman" som hemtjänstens medarbetare måste följa i sitt arbete, sa Jörgen Pettersson.
Ulric Nilsson (C) och de övriga på den borgerliga sidan invände mot oppositionspartiernas bild av situationen.
– Det är väldigt viktigt att se till helheten i kommunens insatser. Det jag ser framför mig är att vi ska kunna decentralisera mer av ansvaret för arbetsorganisationen till de som utför arbetet ute i de östra, västra och centrala delarna av kommunen; all verksamhet ska inte utgå från Söderköping, sa Ulric Nilsson.
Anwar Samuelsson hänvisade till goda resultat i de brukar- och medarbetarundersökningar som kommunen regelbundet genomför.
Tuula Ravander (S) talade om vad som skapar kvalitet i äldreomsorgen.
– Det är framförallt personaltäthet, kontinuitet och kompetens som avgör om de med störst behov verkligen får den stöd och hjälp som de behöver, sa Ravander.
Lill-Marie Jonsson (MP) höll med.
– Det är innehållet i verksamheten som är allra viktigast. Vem som kommer till den gamla, relationen mellan dem och att de kan ha roligt tillsammans det vill jag tala om. Inte bara strukturer och planer, sa Jonsson från Miljöpartiet.
Tommy Rödin (L) och Anders Eksmo (KD) talade för att människor vid 85 respektive 80 år själva ska kunna välja att flytta in på ett särskilt boende och inte som idag vara utlämnade till kommunens biståndsbedömning. Politikerna diskuterade i god anda en rad problem och utmaningar som valfrihet, personalomsättning, trygghetsboenden, språkkunskaper och kostnader.
Söderköping har en stor inflyttning av äldre människor; inte minst till S:t Anna. Kanske ersätts det nedlagda och sålda äldreboendet Stenbrinken av ett särskilt boende i S:t Anna vad det lider? Inte helt omöjligt av politikerpanelen att döma.