Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äldre generationen sverigefinnar trivs på Aftonstjärnan

Marja, Marja-Liisa och Eija har fullt upp om dagarna. De utgör kärntruppen som driver sverigefinnars egen dagverksamhet för seniorer, Aftonstjärnan. Lokalen är visserligen bara öppen tre dagar i veckan från 11 till 15 men den är bara "toppen av det isberg" av aktiviteter och insatser som föreningen bedriver.

Marja Laukkanen, Marja-Liisa Oravainen och Eija Massonen fixar mycket aktiviteter för sverigefinnarna i Norrköping. (längst upp till vänster). Deras insats uppskattas mycket och när lokalen är öppen kommer alltid 20-30  personer för att fika, prata, spela kor eller kolla in loppisen.

Marja Laukkanen, Marja-Liisa Oravainen och Eija Massonen fixar mycket aktiviteter för sverigefinnarna i Norrköping. (längst upp till vänster). Deras insats uppskattas mycket och när lokalen är öppen kommer alltid 20-30 personer för att fika, prata, spela kor eller kolla in loppisen.

Foto: Marianne Odelius

Nyheter2022-09-30 09:30

Jag hittar föreningen i en rymlig källarlokal på Smedstuguvägen i Haga. I dörren möts jag av Marja Laukkanen som visar mig in. Tur att hon är med annars hade jag trott att jag hamnat fel eftersom jag står mitt i en stor loppmarknad med prylar från golv till tak. Men det visar sig naturligtvis vara ett sätt för föreningen att få ihop pengar för alla andra aktiviteter. Medlemsavgifter och fikapengar räcker inte till allt. 

– Men vi har stans billigaste loppis. Vi tar bara fem eller tio kronor för sakerna här inne. Vi vill att alla ska ha råd att handla även fina glas, böcker och annat som vi fått in, säger Marja.

Väl inne i lokalen hamnar jag snart i ett rymligt café. Trots att det är en vanlig dag mitt i veckan hälsas jag glatt välkommen av ett 20-tal personer:

– Så här många eller fler är det varje gång vi har öppet. En del kommer bara för att prata och fika, andra spelar kort eller letar saker i vår loppis. Och på onsdagar har vi karaoke och på torsdagar bingo. Då kommer det fler, säger Marja. Därutöver arrangerar man många olika aktiviteter som resor och utflykter, grillkvällar och danser, pilkasting. För att bara nämna några.

Snart får Marja, som är föreningens kassör, sällskap av sekreteraren Eija Makkonen och vice ordföranden Marja- Liisa Oravainen och vi sätter oss i ett hörn för att prata om föreningen och dess aktiviteter.  Föreningens ordförande Kari Niemelä kommer förbi men överlåter pratande till de tre kvinnorna. 

Aftonstjärnan eller Iltatähti som den heter på finska startades för 25 år sedan av Arvo Niskajärvi med den uttalade målsättningen i stadgarna att hjälpa de finska pensionärerna i Norrköping. Föreningen gör därför stora sociala insatser utan några bidrag från kommunen. Medlemmar sponsras med både tankvård, hörapparater och glasögon. Man måste ha varit medlem i två år först och får då 20 procent av kostnaden betald. 

En speciell satsning gör man på det privata äldreboendet Vrinnevihus. Här finns en finsk avdelning med finsktalande personal och 13 brukare med finsk bakgrund. Aftonstjärnan har inrett ett helt rum med "finsk" känsla och möbler på avdelningen. Föreningen ordnar också grillfester, och musikaftnar och firar varje år jul med julklappar till de boende. Dessutom firar de Finlands självständighetsdag, Mors dag och Sverigefinnarrnas dag på boendet. 

Det finns också en finsk avdelning på Mariabacken men av integritetsskäl kan föreningen inte verka där.

 Idag har föreningen 53 medlemmar vilket bekymrar de tre:
– Vi når många fler med våra olika aktiviteter men det vore roligt om föreningen också fick fler medlemmar.

Sverigefinnarna är en stor grupp i Norrköping och motsvarar sju procent av Norrköpings befolkningen. Främst är det första generationen finnar som föreningen vill nå. De som kom hit som arbetskraftsinvandrare under 50-, 60- och 70-talen och nu börjar uppnå pensionsåldern. De är ungefär 2500. Och de tre bär syn för sägen. De kom hit som tonåringar. 

– Jag kom hit 1962 16 år gammal med min mamma. Två dagar efter det att vi anlände hade jag ett jobb. På Järvens textilindustrier. "Men jag kan ju ingen svenska, sa jag. Det lär du dig under tiden, sa de som anställde mig". Och det gjorde jag ju, berättar Marja-Liisa som bodde i Tammerfors (eller Kankaanpää som hon säger för att pröva mina finskkunskaper.) innan hon kom hit.

– Ja, då var det mer att de undrade vilket jobb man ville ha när man skulle ut på arbetsmarkanden, säger Marja som kom hit med sin mamma när hon bara var 15 år gammal 1965. Så hon började i Skarphagens skola. Hon hade läst tre år svenska i Lahtis där hon växte upp så övergången för henne blev inte så svår. 

Eija var 17 år när hon ensam kom hit 1976 från Karelen. Hon är den enda i gruppen som gifte sig med en svensk vilket innebär att hon levt ett mer "svenskt" liv än de två som haft sverigefinska män.  

– Men även våra barnbarn tappar ju mer och mer av sitt finska ursprung och tänker inte så mycket på det i vardagen, säger Marja. 

Snart blir det för övrigt stor jubileumsbaluns på Riks City i Haga när de 25 åren ska firas. Det gör man tillsammans med föreningarna i Finspång och Motala den 15 oktober. Det blir middag, levande musik, finsk teaterföreställning bland annat.  

Minoriteternas dag

Den första oktober mellan 11 och 16 arrangerar Stadsmuseet en hel dag för och om våra nationella minoriteter - samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. 

Varje minoritet får sin egen punkt på programmet. Samernas kultur och historia beskrivs av en dansare. Romernas historia beskrivs bland annat genom romsk folkmusik. Det judiska Norrköping beskrivs genom ett samtal och en film. Sverigefinnarna och tornedalingarna samsas om en programpunkt där de berättar om sitt föreningsliv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!