Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åklagare friar polisen efter upploppen

Polisen gjorde sig inte skyldig till något brott i samband med upploppen i Skäggetorp och Navestad i påskas. Det har den särskilda åklagarkammaren kommit fram till.

NORRKÖPING 20220417
Kravallutrustad polis tar sig förbi en barikad vid Ringdansen centrum under upploppen i Navestad i Norrköping på påskdagen.
Oroligheterna utlöstes av att den högerextrema provokatören Rasmus Paludan har sagt att han ska återvända till Östergötland för nya demonstrationer under dagen.
Foto Stefan Jerrevång / TT kod 60160

NORRKÖPING 20220417 Kravallutrustad polis tar sig förbi en barikad vid Ringdansen centrum under upploppen i Navestad i Norrköping på påskdagen. Oroligheterna utlöstes av att den högerextrema provokatören Rasmus Paludan har sagt att han ska återvända till Östergötland för nya demonstrationer under dagen. Foto Stefan Jerrevång / TT kod 60160

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Nyheter2022-07-27 11:00

Hjärnskakningar, ömma kroppar och susande öron. Polisen fick betala ett högt pris även på det personliga planet efter påskhelgens våldsamma upplopp i bland annat Norrköping och Linköping där stenkastande huliganer tvingade ordningsmakten att retirera. Efter detta har Arbetsmiljöverket fått ett antal anmälningar från östgötapolisen. 

"Det var för få poliser på plats och de saknade rätt utrustning i form av sköldar och säkrade fordon", skriver gruppschefen Christina Edevärn i sin anmälan till Arbetsmiljöverket apropå kaoset i Örebro där poliser från Norrköping tjänstgjorde.

Efter upploppen under påskhelgen anmälde polisen också sig själv för att ta reda på och något tjänstefel eller arbetsmiljöbrott begåtts. En förundersökning om arbetsmiljöbrott mot Polismyndigheten inleddes av Särskilda åklagarkammaren som utreder misstankar om brott av poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare. 

Nu väljer åklagarkammaren att lägga ned förundersökningen då de gör bedömningen att inget brott begåtts.
”Poliser har ett ganska stort utrymme att göra olika bedömningar när beslut fattas utan att det kan anses vara tjänstefel”, motiverar chefsåklagare Jim Westerberg beslutet till P4 Östergötland som var först att rapportera om detta.
Enligt åklagaren har polisledningen heller inte fattat några beslut som kan anses vara tjänstefel av brottslig art.
 

Chefsåklagare Westerberg har främst tittat på om någon polischef gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott – men så inte är fallet, varför utredningen läggs ner.

– Polisen hamnade i underläge i samband med de här upploppen. Nu får Arbetsmiljöverket och polisledningen utreda det här vidare för att se om det behöver vidtas åtgärder. Men rent juridiskt anser inte jag att någon har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott, säger Jim Westerberg till corren.se.

De våldsamma upploppen startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande ”valturné” i Sverige ville bränna islams heliga skrift Koranen.
Under påskhelgen besökte han, eller aviserade att besöka, Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!