I december förra året ramlade den annars så pigga 89-åriga kvinnan utanför Arbetets museum, benen vek sig. Efter det har hon inte vågat gå ner till tvättstugan som är helt nyrenoverad.
– Jag har till och med fått höjd hyra för att de gjort iordning så fint.
Hissen i huset där hon bor går inte ända ner till tvättstugan och hon har svårt att gå med tvättkorgen i den branta smala spiraltrappan och dessutom är järndörren tung att öppna.
Kvinnan vill klara sig på egen hand, inte be någon om hjälp, bestämde sig då för att köpa en tvättmaskin för egna pengar. Det enda hon behövde hjälp med var elinstallation och anslutning till avloppet.
Detta var dock inget hyresvärden ville hjälpa henne med. När hon i februari ansökte om bostadsanpassningsbidrag för installation av tvättmaskinen så hade hon också drabbats av handledsbrott.
Men byggnads- och miljöskyddsnämnden sa nej med motiveringen: "Bostadsanpassningsbidrag lämnas inte för lösa inventarier".
– Sedan februari har jag tvättat på gammaldags vis, kokat handdukar i en stor gryta på spisen och kläder har jag tvättat i handfatet. Lakan har min dotter hjälpt mig med men jag vill inte besvära henne, säger kvinnan till Folkbladet.
Men hon gav inte upp.
– Min dotter tyckte det var ynkligt så hon hjälpte mig att överklagade till förvaltningsrätten. Men jag kunde aldrig tro att de skulle ändra sig, säger hon.
Även en arbetsterapeut skrev ett intyg till henne:
– För att hon ska kunna fortsätta sköta sin tvätt är det nödvändigt med installation av tvättmaskin som åtgärd. Om detta åtgärdas minskar fallrisken vid trappgång eftersom hon inte klarar av att gå i trappan.
I dagarna kom beslutet. Kommunen fick bakläxa.
– Hon ska ha rätt till bostadsanpassningsbidrag för framdragning av de ledningar för el och vatten som krävs för tvättmaskin, skriver förvaltningsrätten.
Rätten menar vidare att "åtgärder som gör det möjligt för kvinnan att ha en tvättmaskin i sin lägenhet får anses vara nödvändiga för att hennes bostad ska vara ändamålsenlig för henne".
Det är nu upp till byggnads- och miljöskyddsnämnden att besluta om ett skäligt belopp.
Den 89-åriga kvinnan blev förvånad när hon fick veta att hon vunnit kampen mot kommunen.
– Jag blev så glad, trodde först inte att det var sant, säger kvinnan som vill vara anonym. Snart kan jag förhoppningsvis tvätta igen.