Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

3000 barn i Norrköping har föräldrar med skulder

Vart tionde barn i Norrköping växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, visar nya siffror.

Nästan 3000 barn i Norrköping har föräldrar med skulder enligt en rapport från Bris och Kronofogden.

Nästan 3000 barn i Norrköping har föräldrar med skulder enligt en rapport från Bris och Kronofogden.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nyheter2020-07-08 19:00

– I spåren av coronakrisen kommer många familjer att vara tvungna att ställa om sin ekonomi. Då behöver barns oro, tankar och funderingar få utrymme. Vi vuxna måste vara lyhörda, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

I början av juni levde 8 168 barn i Östergötlands län, varav 2 992 i Norrköping, 424 i Finspång, 237 i Söderköping och 138 i Valdemarsvik, i en familj som har skulder vilket är en ökning med 115 barn jämfört med samma tid förra året.

I landet som helhet handlar det om drygt 182 000 barn, vilket motsvarar mer än vart tolfte barn. Till det kommer ett okänt antal barn i hushåll med små ekonomiska marginaler.

– Coronautbrottet har påverkat alla delar av samhället, och många familjer står inför en tuff ekonomisk situation. Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta hem kommer att öka markant de kommande åren, säger Tina Häggmark.

Sommaren är ofta en jobbig tid för barn som växer upp i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till. Kompisarna hittar på många aktiviteter som kostar pengar medan de själva inte har råd att följa med. Då är det lätt att få känslan av att man är den enda som inte gör något roligt på sommarlovet.

– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark.

I kontakten med Kronofogden berättar många föräldrar att de tycker det är svårt att prata om ekonomi med sina barn.

– De vill skydda sina barn och tror att de gör det genom att inte prata om pengar. Men det är viktigt att göra det, så att barnen inte behöver känna oro och förstår att familjens ekonomi inte är deras ansvar, säger Tina Häggmark.

Kronofogden och Bris samarbetar sedan några år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. 

Fakta/Prata ekonomi med barn

Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.

Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.

Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem. (Källa: Bris och Kronofogden)

Barnfamiljer med skulder

Antal barn, 0-17 år, i hushåll med skulder och/eller skuldsanering

Östergötlands län: 8 168 Andel barn: 8,5%

BOXHOLM 9,8%

FINSPÅNG 9,7%

KINDA 6,5%

LINKÖPING 6,5%

MJÖLBY 8,7%

MOTALA 9,9%

NORRKÖPING 9,8%

SÖDERKÖPING 7,5%

VADSTENA 10,7%

VALDEMARSVIK 9,8%

YDRE 9,4%

ÅTVIDABERG 10,4%

ÖDESHÖG 11,7%

Källa: Kronofogden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!