Vanligtvis skyddas framför allt barrskogsområden som naturreservat eftersom de är mest berörda av skogsbruk. Under året har ett antal sådana reservat bildats, till exempel Pukehål i Boxholm och Krankenbäcken i Norrköping.
Under 2019 har ovanligt stora arealer ädellövskog och hagmarksområden i länet skyddats som naturreservat. Några exempel är Herrsätter och Törneviks hagar i Åtvidaberg respektive Kinda.
– Det är områden med ädellövrika hagmarker och lövskogar som även är Natura 2000-områden, vilket innebär att de ingår i EU:s nätverk av särskilt skyddsvärd natur, säger Mikael Norén, chef på enheten för naturskydd vid Länsstyrelsen Östergötland.
Flera av länets nya naturreservat är viktiga för friluftslivet. I Herrsjöskogen, som ligger intill Ågelsjöns naturreservat utanför Norrköping, finns det bland annat badklippor och stigar för vandring och mountainbikecykling.
Norrköping har även fått naturreservat i Kilinge. Finspång har fått reservat i Vallerängstorp och Abborrsjön, Söderköping i Ramshults tallskogar.
– Nu fortsätter arbetet med att bilda fler naturreservat i Östergötland i syfte att bevara värdefulla natur- och kulturvärden och nå det nationella målet för skydd av skog. Vi samverkar redan nu med både stora och små skogsägare som äger skyddsvärda naturområden, säger Mikael Norén.
I och med de nya naturreservaten finns det nu 283 naturreservat i länet som bland annat omfattar 2,2 procent av den produktiva skogsmarken.