Slutrapporten om saneringen visar att det på flera olika platser i gasverksområdet förekom föroreningar som måste bort så långt ner i marken som åtta meter. Saneringen avslutades för snart tre år sedan men först nu är slutrapporten offentligt.
Och den berättar mycket om de gamla försyndelser som gjordes innan vi visste vilka konsekvenser det kunde få för kommande generationer. Gasverket i Inre hamnen var en gång i tiden ett absolut nödvändigt inslag för att Norrköping skulle kunna utvecklas som stad. Det startade 1852 som ett av de första i landet. Gasljuset som då kunde lysa upp staden och fabrikerna och så småningom gav gasspisar till hushållen innebar att en viktig industristad kunde växa fram. Men det har alltså fått svåra konsekvenser i nutid när marken behövs för stadens expansion. Men långt innan dess stod det klart att området måste saneras eftersom det utgjorde en hälso- och miljörisk för omgivningen.
När saneringen var klar hade 110 000 ton förorenade massor plockats upp. De innehöll 16,5 ton PAH, 17 ton cyanid, 13 ton bly och 130 ton bensen.
Att föroreningen inte kunde ligga kvar i marken och gömmas under husen stod därför klart tidigt. De farliga och giftiga ämnen måste helt enkelt bort (se faktaruta). Dessutom visade det sig att både en del cyanid och arsenik låg i öppen dager och utgjorde en akut fara för människors hälsa. En annan viktig anledning är att tomtens lakvatten hela tiden läckt ut gifter till Motala Ström.
Under saneringen provades också en ny metod att få bort föroreningarna vilket bidragit till teknikutvecklingen i branschen. Detta för att få bort de djupa föroreningarna ner till åtta meters djup som fanns under en av gasklockarna. Här använde man sig av termiska behandlingar som dittills inte prövats i större skala. Så här beskriver saneringsföretaget Structor metoden:
"Marken värmdes upp genom att växelström skickades ner i stålrör som borrats nere i marken så att föroreningen övergick till vatten- och ångfas och kunde på så sätt fångas upp och renas. Under behandlingen kunde 29 kg bensen omhändertas."
Naturvårdsverket har stått för den största delen av kostnaderna för saneringen, 85 procent medan kommunen fått betala resten.