18-åring slipper fängelse

Skyddstillsyn och eftervård, men inget fängelsestraff.

Det blev domen från Norrköpings tingsrätt, för den 18-årige Finspångsbo, som stod åtalad för olaga hot och försök till grov misshandel med en kniv.

Dessutom döms 18-åringen att betala 10 000 kronor för kränkning och 600 kronor för sveda och värk till offret.

4 maj 2011 10:59

Allvarligast ser tingsrätten på 18-åringens knivstick mot offret, som endast av en tillfällighet kom undan med lindriga skador.

Normalt sett skulle brotten ha föranlett ett fängelsestraff för 18-åringen. Inte minst med tanke på att den nya brottsligheten begåtts inom endast ett halvår efter hans avklarade påföljd genom sluten ungdomsvård för tidigare våldsbrott i form av gatumisshandel med användning av tillhygge.

Totalt har han tidigare dömts för tre olika brott, som handlar om misshandel och grov misshandel, där han dömts till ungdomsvård.

"Särskilda skäl"
Men tingsrätten bedömer ändå att "särskilda skäl" föreligger för att det ska räcka med skyddstillsyn, i första hand för hans unga ålder och att han just nu genomgår en behandling, som enligt uppgift från bland annat socialtjänsten och institutionen Folåsa, haft positiv verkan på honom.

Han ska även få praktik på Kris, Kriminellas revansch i samhället och har också fått en kontaktperson förordnad under 16 timmar per vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström