S-analysgrupp där inget har hänt

Det är nu över en månad sedan Kikki Liljeblad fick veta att hon skulle ingå i en av socialdemokratins centrala valanalysgrupper.

 

I början av december ska gruppens rapport läggas fram. Men till dags dato har inte ett enda möte hållits. Ingenting har ännu hänt.

12 november 2010 03:00

På Facebook häromdagen var ordföranden för Norrköpings socialdemokrater, Kikki Liljeblad, riktigt besviken.

 

"Funderar på om det huvudtaget är någon mening att delta i partiets valanalysgrupp nu när gruppens ordförande redan bestämt vad och vems felet är och är klar med sin analys", skrev hon där.

 

"Tabbar"
Hon syftade då på en intervju med sin egen gruppordförande Morgan Johansson. Denne pekade där bland annat på ett antal "tabbar på vägen", som han höll ekonomiske talesmannen Thomas Östros som huvudansvarig för.

 

Fast visst ska Kikki Liljeblad, när det kommer till kritan, ändå delta i analysgruppen. Det handlar då om möten tre på varandra följande onsdagar, med början nästa vecka.

 

Men du har väl fått utskick, material att studera...

 

- Nej, inget. Utom två tidningsartiklar, där jag tror den ena var från LO-tidningen.

 

Vända varje sten
Kort efter katastrofvalet gick partiordföranden Mona Sahlin ut med beskedet att en kriskommission skulle tillsättas, med fyra analysgrupper.

 

Kikki Liljeblads grupp fick uppgiften att "analysera valets siffror och huvudfrågor på djupet". Och med entusiasm såg hon då fram emot att få "vända på varje sten".

 

Men enligt Svenska Dagbladet är det bara en av de fyra grupperna, som alls haft något möte och det var då så sent som i onsdags. Den saktfärdigheten oroar nu många partimedlemmar.

 

Under tiden har dock en del annat förevarit, som till exempel utspel av Morgan Johansson och Ylva Johansson.

 

Del av makten
- Jag kan förstå om någon medlem i en socialdemokratisk förening i Norrköping är förbaskad på partistyrelsen på det här viset. Men här handlar det ju om personer, som själva sitter där och har del av makten.

 

- Det är märkligt att människor med så stort inflytande kan vara så kritiska mot andra utan att alls se sin egen roll. Att skylla på Östros och låta honom bära hundhuvudet, det tycker jag är oerhört märkligt.

 

Stora skillnader
- Generellt är det förstås bra med diskussioner i ett politiskt parti. Men man ska inte ta heder och ära av varandra.

 

Och vad var då, enligt din åsikt, huvudfelet i valkampanjen?

 

- Att vi överhuvud taget inte uppfattades som ett framtidsinriktat parti. Sverige är ett avlångt land med stora skillnader och fastighetsskatten kanske var en stor fråga i Stockholm. Men här i Norrköping fick jag inte en enda fråga om den i valrörelsen, säger Kikki Liljeblad.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan Nordström