Piratpartiet har medvind

Släpp fildelningen fri, gör upphovsrätten mer balanserad, avskaffa patentskyddet - se där några av Piratpartiets huvudkrav i EU-valet.

 

Samt värnandet av den personliga integriteten, mot FRA-lagen och andra former av övervakning via Internet.

 

Anna Svensson står på sjunde plats på Piratpartiets EU-lista.

18 maj 2009 03:00
Hon är född 1980, bor i Norrköping men jobbar som controller (ekonomi, logistik) på Linköpingsföretaget Allcontrol. Och först vill vi nu veta, vilka hennes egna hjärtefrågor är.

 

- Eftersom jag själv skriver litteratur är kulturspridningen viktig för mig. Pirate Bay-domen stryper viktiga distributionsvägar för kulturskaparna.

 

Hon syftar då givetvis på fildelningen, som ger möjlighet att gratis ladda ner texter och musik som man i handeln måste betala en vacker slant för. Men det är helt okey, så länge det handlar om icke-kommersiell spridning.

 

Redan konkurrens
Men går inte detta ut över författare och musiker, som kan ha stora succéer men bara få in småpengar på dem?

 

- Nej, jag tror inte det. Författare har i många år haft konkurrens av biblioteken, och när de kom var det också ramaskrin. Men biblioteken ökade ju folks kunskaper och läskunnighet, och författarnas möjligheter blev större än någonsin.

 

- Sedan kan fildelningen förstås leda till, att folk ändrar sin smak. Att man väljer andra artister och författare, kanske kultur från Afrika och Asien i stället för Hollywoodkulturen som vi bombarderas med lokalt. Så visst kan det komma att stuvas om en del. Men jag tror inte, att det här är något att vara rädd för.

 

Kulturen måste bli mer tillgänglig. Och det ska då inte behöva förflyta 50, eller som väl nu är på gång 70, år efter vederbörandes bortgång förrän verken blir fritt tillgängliga.

 

- Om jag till exempel blir 80 år kommer det, som jag skrivit, inte att bli fritt förrän i mitten av 2100-talet. Men vem tjänar på det? säger Anna.

 

Integriteten
Sedan driver Piratpartiet också frågor kring den personliga integriteten. Alla framstötar om att myndigheter ska få kolla folks mejltrafik måste avvisas.

 

- Eftersom många av de där direktiven kommer från EU, och det sedan inte går att göra så mycket åt dem här i Sverige, kan det vara viktigt att finnas med i EU-parlamentet. Jag tror vi kan bli som en spjutspets där, en som hörs och syns.

 

Partiet siktar också på nästa års riksdagsval och hoppas bli vågmästare. Ambitionen år då att göra upp med något av blocken - och sedan stödja det av blocken som låter partiet få igenom få sin politik för kulturspridning, patent och skydd för integriteten.

 

Därmed är vi då på det, som för de flesta väl är mest svårsmält med det här nya partiet - nämligen att man också helt begränsar sig till just de här frågorna.

 

Ingen åsikt
Om sådant som världssvälten, krig och fred, klimat-, fördelnings- och miljöfrågor osv har partiet ingen åsikt alls. Där ska man i stället rösta med det politiska block man lierat sig med.

 

- Men vi kan väl i alla fall inte rösta för något, som krockar med våra grundläggande värderingar, säger Anna Svensson. I sådana fall måste vi nog ta diskussioner inom partiet.

 

Dessutom, säger hon, skulle det få väldig betydelse för samhället om partiets krav på att avskaffa patenträtten blev verklighet.

 

Idag blockeras många framsteg av att den ene eller andra sitter på patent. Slopas den rätten skulle det bli fart på utvecklingen inom industri, vård, miljövänlig teknik etc etc.

 

Piratpartiet har vuxit väldeliga den senaste månaden, som direkt följd av Pirate Bay-rättegången - från ca 14.000 till ca 45.000 medlemmar. En tredubbling! Starkast är man, föga oväntat, i universitetsstäderna.

 

Via Internet
Anna Svensson är distriktsledare för Östergötland, Sörmland, Uppsala och Gotland. Framför allt har hon koordinerande uppgifter. Det mesta av partiarbetet sker via Internet, där många av kandidaterna också har sina bloggar.

 

Hon har varit med i partiet sedan 2006, det vill säga samma år som partiet bildades. Till en början var hon passiv medlem. Men hennes debattinlägg i Expressen fick Piratpartiets ledare Rick Falkvinge att kontakta henne. På så vis drogs hon in i partiarbetet.

 

En viss valkampanj ska det nu bli, bland annat ska man finnas på plats när vallokalerna för EU-valet snart öppnas.

 

Därutöver har Anna en färdigskriven fantasyroman, som hon avser att ge ut helt i enlighet med Piratpartiets syn på sådana ting.

 

- Som E-bok, och som ljudbok. Den ska vara tillgänglig gratis, men folk ska uppmanas att betala in något om de tycker boken är värd det.

 

Pappersvariant
- Sedan ska den också att finnas tillgänglig för print on demand, för dem som vill ha en pappersvariant.

 

Men det kan du ju inte tjäna särskilt mycket på, även om boken blir en jätteframgång.

 

- Antalet författare i Sverige idag, som kan leva på att skriva, är inte högt. Antalet, som kan leva på att skriva fantasy är ganska säkert noll.

 

- Så jag har egentligen inget att förlora. Skulle det bli en stor smäll, så finns alla möjligheter att översätta boken till engelska. Där finns det en helt annan marknad för sådant.

 

- Så jag ser bara möjligheter i det här! säger Anna Svensson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan Nordström