Stellan, 84, åtalad för rattfylla med permobil

- Otroligt, helt otroligt. Jag fattar inte hur det här kunde hända mig.

 

Det säger 84-årige Stellan Nyström.

 

Stellan, som är handikappad, var på väg hem i sin permobil och blev stoppad av polisen.

 

I veckan åtalades han för rattfylleri.

16 juni 2008 03:00
Det var den 12 maj som Stellan Nyström körde runt med sin permobil vid Hageby Centrum. När han var på väg därifrån kallade en väktare på polis, väktaren hade nämligen sett att Stellan druckit alkohol. Men Stellan som varken kände sig berusad eller var i vägen för trafiken förstod inte vad som hände.

 

- Polisen stoppade mig först och uppmanade att jag skulle köra hem, men det gjorde jag inte på direkten och då kom de och hämtade mig, berättar han, ångerfull över att han inte åkte hem så fort som möjligt.

 

Proverna hos polisen visade att han hade 0,77 promille alkohol i blodet.

 

Rättegång
Nu blir det rättegång och Stellan mår mycket dåligt.

 

- Jag är rent ut sagt skiträdd, vet inte ens hur jag ska ta mig dit, säger han och förstår inte varför myndigheterna ska bråka med honom när han har erkänt.

 

- Jag gjorde ett misstag och det ska aldrig hända igen. Så här dåligt har jag aldrig mått, säger han.

 

Åtalet och inte minst händelsen i sig har gjort honom upprörd och han har svårt att både sova och äta.

 

- Jag skäms, jag visste ju att jag druckit och ändå körde jag. Jag som aldrig gjort något brottsligt under mina 84 år, säger han upprört.

 

Men han visste inte att han inte fick köra permobilen efter att han druckit.

 

- Nej, det kände jag inte till. Det hade jag ingen aning om, då hade jag ju inte gjort det.

 

Frihet
För ett och ett halvt år sedan blev Stellan Nyström av med sitt vänstra ben. Det slutar ovanför knäet vilket gjort honom rullstolsburen. Ett halvår senare köpte han en permobil för att lättare kunna ta sig fram själv. Den gav honom helt andra möjligheter att ta sig ut och han kände en enorm frihetskänsla.

 

- All glädje försvann när jag blev handikappad. Men med permobilen är det mycket lättare för mig att ta mig ut, med rullstol orkar jag inte så långt, berättar han.

 

Sedan han blev stoppad och fick lämna urinprov hos polisen har han inte kört med permobilen igen. Det är först när Folkbladet ber honom visa hur han kör den som han byter plats. Ljudlöst rullar den sakta framåt när han lätt vrider på gasen.

 

Permobilen är en eldriven trehjuling som har en maxhastighet på 15 kilometer i timmen. Men i närheten av maxhastigheten säger han sig aldrig ha varit.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Josefsson