Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gåsamiddag till Mårten

Det är dags att ställa till med fest.I alla fall för många som bor i södra Sverige. Under Mårten gås kommer tusentals gäss att stå som paradrätt på svenska festbord.

Foto: Matthias Bein

Årsdagar2015-11-10 11:30

Det är själva gåsen den har kommit att handla om, högtiden som från början var en start på den 40 dagar långa fasta som sträckte sig fram till jul. Nu är det inte många svenskar som fastar längre, men i de allra sydligaste delarna är traditionen att fira Mårten fortsatt stark.

Hos uppfödaren Björn Olsson i Munka-Ljungby i Skåne är det bråda dagar. Ungefär 15 000 gäss slaktas här från mitten av oktober till mitten av november.

– Det är som att sälja julgranar till jul, för det är ju ingen som äter gäss i januari och februari, säger han.

Gässen kläcks i april, maj och juni, sedan går de utomhus under månaderna som återstår fram till slakten. 80 procent av Björn Olssons gäss säljs i Skåne, ungefär 10 procent i Stockholm och resten sprids över resten av landet.

Men varför är traditionen så stark just i Skåne?

– Det är som surströmmingen i Norrland, det hänger kvar från förr i tiden. Har man väl börjat äta det så vill man hålla på traditionen, säger Björn Olsson.

De flesta år har Björn Olsson svårt att hinna äta en riktig gåsamiddag själv, men i år ska det bli av.

– Det finns inget bättre!. (TT)

Mårten gås

Traditionen att äta gås på mårtensafton har funnits i Sverige sedan 1500-talet, då den spreds från Frankrike till Sverige.

På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och skånsk äppelkaka som efterrätt. Menyn ska ha skapats av en krögare på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet.

När det lagas gås i populära matlagningsprogram i tv ökar gåsförsäljningen i hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om