Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svävare Arkösund

Sjöräddarna från Arkösund fick tillfälle att öva med sin nya svävare när Sjöräddningssällskapet hade en stor övning i Mon under helgen.  - Det har varit nyttigt att dela erfarenheter med varandra, säger Jim Karlsson, en av sjöräddarna.

Sjöräddningssällskapet i Arkösund har 15 sjöräddare. Här kontrollerar Sebastian Wigmo och Robert Söderholm svävaren efter en helg på övning.

Sjöräddningssällskapet i Arkösund har 15 sjöräddare. Här kontrollerar Sebastian Wigmo och Robert Söderholm svävaren efter en helg på övning.

Foto: Sandberg Niclas

ARKÖSUND2010-01-11 03:00
Totalt var det åtta svävare från olika sjöräddningssällskap som hade samlats under helgen i S:t Anna skärgård. Styrkan från Arkösund är den färskaste på att köra svävare och förmodligen den som lärt sig mest av de andra. - Det är bra om vi förare ligger på minst 100 körtimmar per år, säger Jim Karlsson.- Det har varit en nyttig övning, med mycket praktisk körning, säger Sven Söderholm, en annan av sjöräddarna.Övningen fick avbrytas på lördagskvällen för ett skarpt uppdrag. Det larmades från en orolig hundägare vars två hundar, Bea och Dexter, hade sprungit ut på isen vid Fyrudden och inte kommit tillbaka. Svävaren Arkösund satte kurs åkte ditåt samtidigt som de övriga sju organiserades för ett eftersök norrifrån.- Vi hittade dem till slut en ön. De hade sprungit över och så hade isen runt drivit loss. De var nedisade och kalla men de klarade sig bra.- Det måste vara första gången i historian som åtta svävare har letat efter två hundar på en ö.Både och
Den stora fördelen med en svävare är att den kan ta sig fram över både sjö och land.- Som isen ligger nu, med is, vatten, is igen, vatten, så kommer vi inte alltid så långt med bara båtarna. Då har man att välja på att bryta isen framför sig för att komma fram, eller att springa med bår över isen. Då är svävaren överlägsen.Tidigare var det då helikopter som var det främsta alternativet i en räddningssituation men den har också sina begränsningar i framkomlighet. Den är känslig för mörker och oväder. Svävaren tar sig fram även om det går måttlig sjö. Topphastighet är upp mot 50 knop.- Men då blir väldigt instabilt eftersom så mycket luft passerar över oss. Bäst går den upp till 30.Patrullerar
Svävaren finns främst till för räddningsuppdrag och sjuktransporter. En stor riskgrupp är skid- och skridskoåkare ute på isarna. När ett larm går ska sjöräddarna ha tagit sig till stationen och lämnat kajen inom femton minuter.- Men om någon har gått igenom isen så är situationen kritisk redan inom sex-sju minuter. Då har vi inte en chans att hinna ut.- Därför försöker vi att patrullera isen så mycket som möjligt när vi vet att det är mycket folk ute. Vi lyssnar på SOS-larm på radio och kan snabbt åka åt rätt håll.Frivilliga
Sjöräddarna arbetar ideellt och i Arkösund finns det 15 stycken. De ligger i tjänst på sina lediga dagar och lappar ihop scheman så att det passar med de vanliga arbetena.- Vi får en viss ersättning för de sjuktransporter vi gör, men inga pengar för då vi ligger i jour.Sjöräddningssällskapet finansieras genom medlemsavgifter från de drygt 73 000 medlemsavgifterna och genom gåvor från privatpersoner och företag. 850 000 kronor kostade den nya svävaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om