På torsdagen skickade Svenska Båtunionen ut en varning om en omfattande ökning av havstulpaner längs hela Östersjökusten.
En som sett varningen är båtägaren Gunnar Klintarp från Stockholm som lagt till i Arkösunds gästhamn. När varningar om havstulpaner kommer brukar han gå ner och känna på skrovet, berättar han.
– I början, när de är väldigt små, räcker det ofta att dra bort dem med handen, men när de vuxit till sig och blivit vassare behövs något hårdare, säger han och berättar att han har med sig en skrapa i båten för ändamålet.
– Och om man har möjlighet att gå in i sötvatten kan man göra det – då dör de direkt, de är en saltvattenslevande organism.
Problemet med havstulpaner är att de bromsar båten och gör att den seglar långsammare eller släpper ut mer koldioxid och avgaser om den kör för motor. Om havstulpanerna väl satt sig och fått växa till sig har de bildat ett hårt skal av kalk som kan vara väldigt svåra att få bort.
Tidigare bekämpades de med starkt giftiga medel på båtarna, men dessa förgiftar andra marina djur och orsakar stora skador på ekosystemen.
Nu rekommenderas istället antingen miljövänligare bottenmålning eller att tvätta båten för hand eller med högtryckstvätt, antingen på land eller om man själv tar sig ner i vattnet.
Ett annat alternativ är båtbottentvättar, vilket finns i exempelvis Arkösunds gästhamn.
– Då behöver man inte bottenmåla båten utan då kan man istället köra den i bottentvätt två till tre gånger per sommar, säger Adam Caap.
Tvätten brukar bli mycket använd när havstulpan-varningarna kommer.
– Vi märker också att det är kommer in lite fler kunder som vill bottenmåla då, säger William Sjölund.
Det är Svenska Båtunionen som skickar ut Havstulpanvarningen. Genom observatörsstationer längs med kusten håller de reda på när havstulpanerna börjar sätta sig fast för att på så sätt kunna varna båtägare.
Båtägaren Gunnar Klintarp har dock ett enkelt råd för att inte drabbas av tulpanerna:
– Använd båten. När man ligger i hamn har de en tendens att fästa på skrovet, men när man seglar fastnar de inte.
Mätstationerna i Oxelösund och Gryts skärgård är de närmast Östergötland och de uppvisar just nu en påväxt av havstulpaner. Enligt Carl Rönnow, miljöansvarig och projektledare för Havstulpanvarningen kommer tulpanerna troligen även ta sig in i Bråviken.