Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu växer havstulpanerna – båtägare varnas

De hårda små kräftdjuren har börjat sin färd mot att sätta sig fast på klippor och stenar – och båtar. Nu har en varning för havstulpaner utlysts för Östersjökusten och båtägare rekommenderas genast ge sig ut och skrubba.

Bästa tipsen för att bli av med havstulpaner

Foto: Sarah Olsson

Arkösund2024-08-04 17:00

På torsdagen skickade Svenska Båtunionen ut en varning om en omfattande ökning av havstulpaner längs hela Östersjökusten.

En som sett varningen är båtägaren Gunnar Klintarp från Stockholm som lagt till i Arkösunds gästhamn. När varningar om havstulpaner kommer brukar han gå ner och känna på skrovet, berättar han.

– I början, när de är väldigt små, räcker det ofta att dra bort dem med handen, men när de vuxit till sig och blivit vassare behövs något hårdare, säger han och berättar att han har med sig en skrapa i båten för ändamålet.

– Och om man har möjlighet att gå in i sötvatten kan man göra det – då dör de direkt, de är en saltvattenslevande organism.

Problemet med havstulpaner är att de bromsar båten och gör att den seglar långsammare eller släpper ut mer koldioxid och avgaser om den kör för motor. Om havstulpanerna väl satt sig och fått växa till sig har de bildat ett hårt skal av kalk som kan vara väldigt svåra att få bort.

undefined
Havstulpaner kan ställa till med rejält med problem för båtarna om de får växa sig fast. Men om man agerar i tid kan man hinna tvätta bort tulpanerna innan de hunnit utveckla sina hårda kalkskal.
undefined
På stillaliggande båtar kan det växa till sig allt möjligt, det bästa är om båten används.

Tidigare bekämpades de med starkt giftiga medel på båtarna, men dessa förgiftar andra marina djur och orsakar stora skador på ekosystemen.

Nu rekommenderas istället antingen miljövänligare bottenmålning eller att tvätta båten för hand eller med högtryckstvätt, antingen på land eller om man själv tar sig ner i vattnet.

Ett annat alternativ är båtbottentvättar, vilket finns i exempelvis Arkösunds gästhamn.

– Då behöver man inte bottenmåla båten utan då kan man istället köra den i bottentvätt två till tre gånger per sommar, säger Adam Caap.

undefined
En mekanisk bottentvätt är ett alternativ för den som inte själv vill skrubba båten. Adam Caap och William Sjölund kontrollerar den i Arkösunds skärgård.
undefined
Bottentvätten i Arkösunds skärgård.

Tvätten brukar bli mycket använd när havstulpan-varningarna kommer. 

– Vi märker också att det är kommer in lite fler kunder som vill bottenmåla då, säger William Sjölund.

undefined
William Sjölund och Adam Caap i Arkösunds gästhamn kan ge tips och råd om vad man kan göra åt havstulpanerna.

Det är Svenska Båtunionen som skickar ut Havstulpanvarningen. Genom observatörsstationer längs med kusten håller de reda på när havstulpanerna börjar sätta sig fast för att på så sätt kunna varna båtägare.

Båtägaren Gunnar Klintarp har dock ett enkelt råd för att inte drabbas av tulpanerna: 

– Använd båten. När man ligger i hamn har de en tendens att fästa på skrovet, men när man seglar fastnar de inte.

Mätstationerna i Oxelösund och Gryts skärgård är de närmast Östergötland och de uppvisar just nu en påväxt av havstulpaner. Enligt Carl Rönnow, miljöansvarig och projektledare för Havstulpanvarningen kommer tulpanerna troligen även ta sig in i Bråviken.

Hermafrodit från Amerika

Havstulpanen är ett kräftdjur som bygger sitt eget hus, tulpanen, där den lever hela sitt vuxna liv. 

Havstulpanen simmar fritt under sina larvstadier för att slutligen sätta sig fast på ett lämpligt underlag där den växer sig fast. 

Havstulpaner är hermafroditer och kan självbefrukta sig men reproducerar sig helst med närmaste grannen.

Östersjöarten av havstulpan är en främmande, invasiv art som tros ha tagit sig hit med ballastvatten från Amerika i mitten av 1800-talet.

Havstulpanvarningen är en kostnadsfri sms-tjänst som talar om när havstulpanerna kommer till ditt vatten. När de just har satt sig är de lätta att skrubba bort från skrovet. Sms:a ”havstulpan start” till 711 20 för att anmäla dig.

Källor: Naturskyddsföreningen och Båtmiljö

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!