Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lustigt på Kvarnberget

På tisdagskvällen var det premiär för Arkösunds Friluftsteaters årliga sommarpjäs. Publiken njöt av solsken och buskisteater på det för dagen folktäta Kvarnberget i Arkösund.

ARKÖSUND2008-07-02 03:00
Uppe på Kvarnberget i Arkösund har omkring 300 personer slagit sig ner i medtagna solstolar för att titta på premiären av årets sommarpjäs. Den skinande solen tittar då och då fram emellan molnen och förgyller en fin utsikt över Beckmanshamnen. Norrköpingsparet Sven och Gunilla Ljungberg har varit på plats sen en timme.- Vi har varit här ett par år tidigare, så vi vet att man får vara i god tid om man ska få en bra plats. De är duktiga de som spelar och sjunger och det är en fin plats de spelar på.Tjugotalet
Årets lustspel heter "Hurra det blev en tös" och utspelar sig på 20-talet i Arkösund. Scenen är uppbyggd som en veranda framför ett gult hus. Publiken är blandad, unga, äldre och däremellan. Ur högtalaren börjar dixielandmusik strömma och upp på scen kommer två rödklädda hembiträden som sjungandes inleder pjäsen. Därefter följer en radda av komplikationer, missförstånd och lögner som brukligt i den här typen av lustspel. Huvudkaraktären Valdemar Palm står för de flesta av lögnerna när han febrilt försöker dölja för sin hustru att han har en oäkta dotter som dessutom skamligt nog är varietéartist.-  Teatern är halva grejen. Att vara här och se utsikten är andra halvan, skrattar Björn Sahlin som står vid korvkiosken längst upp på kullen.Det är nionde året han är med och arrangerar friluftsteater i Arkösund. Det har varit fullt upp länge. Sedan september förra året har han lagt ner mellan 10-20 timmar i veckan för att få allt i ordning inför skådespelet.Inträdet till pjäsen är frivilligt, där de besökande kan lägga valfritt bidrag i en hink.- Det är "kultur för alla" det här. Vissa lägger en krona i hinken, andra en femhundring. Alla som är med och spelar i pjäsen har någon form av Arkösundsanknytning, säger Björn Sahlin.För att ytterligare få till en lokalkoppling på pjäsen har man döpt om huvudkaraktärerna. Namnen kommer från en gammal telefonkatalog från 20-talet som man hittade på Biblioteket. Ett exempel på denna typ av Arkösundsvridning är överste Busch som förtjänstfullt spelas av Lars Lundin. Visst fanns det en sådan överste i Arkösund på 20-talet. Mer oklart är om hans förnamn verkligen var Georg.Hela pjäsen är en lättsam historia där flera av skådespelarna visar på en komisk talang som uppväger det ibland något långsamma tempot. Särskilt utmärker sig Stina Larsén i huvudrollen som Lilly Utter och Lars Lundin som Överste Georg Busch. Även före detta IFK Norrköping-ordföranden Roger Ekström i rollen som betjänt Herman Åberg drar ner en och annan skrattsalva hos publiken denna ljumma sommarkväll i Arkösund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!