Det är juni 2008 och kommunen har kallat till presskonferens. Kommunalrådet Eva Andersson (S) är entusiastisk.
- Det här är det största som hänt Arkösund sedan den smalspåriga järnvägen drogs ut dit på 1800-talet! deklarerar hon.
På plats finns också Mats Bylund, vd för Stockholmsföretaget Promarina, som driver gästhamnar, och Lena Hermelin, delägare i Arkösunds hotell. Med sin arkitektritade idéskiss har de slagit knock på andra exploatörer som anmält sitt intresse för att vara med och utveckla Arkösund.
Ekonomiska muskler
I kommunens ögon utgör de en skön förening av lokal förankring (hotellet) och ekonomiska muskler (Promarina), som man nu ska teckna samarbetsavtal med.
I ett pressmeddelande presenterar Mats Bylund hur man tänker sig det hela.
- När vi är klara vill vi ha skapat bostäder, restauranger, kiosker, större hotell, tvättinrättningar, duschar, toaletter och naturligtvis nya pontonbryggor.
Lena Hermelin hoppas på att bygga ut hotellet kraftigt, på sikt med upp till hundra rum.
- Vi bygger bostadsrättslägenheter som kan hyras av hotellet under perioder då ägarna inte bor i Arkösund.
Det börjar lovande. Redan sommaren därpå fixar kommunen tillfälligt bygglov åt Promarina, som lägger ut en ponton med 50 båtplatser i kajens förlängning. Det är här den nya gästhamnen ska byggas.
Nästa projekt blir macken nere vid kajen. Både sjö- och landmack måste rustas upp och byggas om till automatstationer. Promarina tar kostnaderna för sjömacken, att driva sjömackar ingår i deras koncept. Kommunen får ta landmacken.
Men först måste ett hinder röjas ur vägen, arrendatorn av den gamla macken, företaget Kvarnbergets Marin, paret Magnus och Iréne Anderzén, som på attraktiv plats på kajen också driver kiosk, båtverkstad och servicehus.
Vägrar gå frivilligt
Besvärande nog vägrar de gå frivilligt. Först när kommunen hotar med vräkning kommer man överens. I ett mejl till Anderzéns skriver kommunens projektledare:
"Promarina har uttryckt att de vill ha en annan samarbetspartner än Kvarnbergets Marin på kajen. De vill således inte att Kvarnbergets Marin är kvar som hyresgäst på kajen sommaren 2010."
Men någon annan hyresgäst blir det inte. Anderzéns stänger och flyttar ut hösten 2009. När kiosken åter öppnar i juni året därpå är det Promarina själv som flyttat in och driver kiosken, nu omdöpt till hamnkontor.
Att den tidigare åretruntöppna kiosken bara kommer vara öppen på sommaren i fortsättningen bekymrar inte kommunen tillnärmelsevis så mycket, som att också macken riskerar att stå stängd under vintern. Det finns ju en åretruntöppen affär i samhället, resonerar man.
Macken vill kommunen däremot rädda till varje pris. Det blir Promarina som åtar sig att hålla öppet några timmar om dagen tills automatmacken är byggd. För besväret får de några hundratusen av kommunen plus intäkterna från bensinförsäljningen.
Samarbetet bryts
Nu knakar det i fogarna mellan Lena Hermelin och de andra delägarna av Arkösunds hotell. Än i dag vill ingen av dem gå in i detalj på orsakerna.
- Vi hade olika idéer om utvecklingen, säger Lena Hermelin medan Patrick Pettersson, som fortsatt driver hotellet, låter ana vad konflikten handlade om.
- Hundra rum är för mycket.
I december 2009 hoppar Lena Hermelin av sitt ägande i hotellet. Därmed bryts samarbetet mellan hotellet och Promarina. Därmed försvinner också Promarinas lokala anknytning till Arkösund, den som var så viktig för kommunens val av samarbetspartner.
I dag känner Lena Hermelin olust inför hela historien och blir sorgsen när hon minns hur hon brann för sina idéer.
- Jag var väl naiv, säger hon och berättar hur de hundra hotellrummen hamnade i idéskissen.
- Arkösunds hotell har 18 rum. Vår plan var 40, men sedan pratade vi med någon som sa att hotell är lönsamt om det är 100 rum och spa, därför skrev vi in det i den långsiktiga planen.
Med hotellet försvinner visionen om att bebygga kajen. Trots det går kommunen vidare och tecknar i början av 2010 ett 15-årigt arrendeavtal med Promarina. Nu dör visionerna definitivt. I avtalet står inget om restaurang, butiker eller ny servicebyggnad med bastu med havsutsikt. Det enda kommunen i princip kräver är att Promarina driver macken och bygger ut gästhamnen för åtta miljoner kronor.
Skyller på byråkrati
Men några nya båtplatser blir det inte under 2010. Promarinas vd Mats Bylund skyller på byråkrati. Bygglov och tillståndsprocesser tar tid och kommunen var sen med att få fram ett arrendeavtal.
Frågan är om det blir några ens i år. Promarina har lovat att lägga ut pontoner med ytterligare 100-150 platser, men kom in så sent med sin bygglovsansökan till kommunen att länsstyrelsen, som också ska säga sitt, sannolikt inte hinner ge tillstånd förrän sommaren redan är här.
- Oj, säger Mats Bylund när Folkbladet upplyser om vad länsstyrelsen sagt. Det måste vi på något sätt lösa, för vi har ju lovat.
Visionerna - hur tycker du att ni har levt upp till dem?
- För vår del tycker jag att vi har gjort rätt mycket. Sen har hotelldelen inte blivit som vi tänkt beroende på att Lena hoppade av. Vårt ansvar var ju att jobba med hamnarna och det tycker jag vi har klarat bra.