Missen upptäcktes av en av kommunens egna ekologer, som uppenbarligen hade bättre kunskap om området än konsulten. Konsulten, Calluna AB, gjorde då en pudel, berättade om missen i en pressrelease och skrev så här till kommunen:
"Misstaget är av sådan karaktär att om det hade uppmärksammats under processen hade området helt eller delvis aldrig blivit planlagt p.g.a sina mycket höga naturvärden. Det är extra bekymmersamt eftersom planen vunnit laga kraft och entreprenadföretag har påbörjats i området. I området finns flera hotade arter och flerhundraårig tallskog som kan drabbas hårt av en exploatering."
Av brevet framgår att i halva området är naturvärdena så höga att de bör betraktas som riksintresse. Calluna förklarar missen med att den person som gjorde inventeringen inte var tillräckligt kunnig på tallmiljöer.
Träd räddades
Inga träd hade ännu hunnit fällas och kommunens åtgärd blev att rädda den mest skyddsvärda delen genom att minska ner antalet tomter från 60 till 45.
Nästa misstag gjordes enligt kommunens projektledare Magnus Jonsberg av det företag som projekterade vägarna i området. Jonsbergs ilska väcktes när företaget skickade Kronofogden på kommunen för att man inte betalat en faktura i tid. Så här skriver han i ett mejl till företaget:
"Detta är alltså (företagets namn) professionella sätt att arbeta på: Efter att ha fakturerat 600 000 kronor plus moms för en projekteringshandling som är så dålig att den inte går att använda så skickar man 9 000 kr plus moms till Kronofogden?
Ni har dessutom fakturerat 560 000 kronor plus moms för geoteknik och dagvatten, med de inmätta höjderna från er egen geoteknik har (en anställds namn) och Co lyckats projektera dagvattenledningarna 3 meter upp i luften!!! Synliga berg finns inte osv.
Er projektering med så kallad massbalans slutar med att kommunen måste köpa till tusentals kubikmeter grus till en kostnad för långt över 2 miljoner kronor."
En av följderna av den felaktiga inmätningen av höjderna i området är enligt Jonsberg att man måst bygga upp vägarna i området med extra grus.
- Efter semestrarna måste vi sätta oss ner med företaget och om vi hittar klara fel som företaget gjort, som det här som jag fått till mig i andra hand av byggledningen. I så måste vi gå vidare med det här och se vilket ansvar förtaget har, säger Magnus Jonsberg.
Folkbladet har valt att inte nämna företaget namn eftersom vi inte lyckats få tag i företrädare på företaget som kan ge deras version av vad som hänt.