Arkeologiska fynd på Saltängen

Kritpipor, keramikskärvor och ett väldigt vackert stengolv från 1600-talet. Det har arkeologerna hittat i utgrävningen av Saltängen.

12 juni 2014 14:42

Folkbladet har tidigare skrivit om den här utgrävningen längs Packhusgatan, där Bronsfastigheter tillsammans med partners, ska bygga ett stort hotell i korsningen Packhusgatan - Saltängsgatan.

Men nu har den arkeologiska utgrävningen blivit en vecka längre än beräknat?

– Vi har varit på andra uppdrag också och därför har vi fått förlänga tiden på Saltängen i en vecka, berättar arkeologen Marta Lindeberg.

Har ni gjort några intressanta fynd?

– Ja, vi har hittat ett vackert lagt och nästan oskadat stengolv, troligen från 1600-talet. Troligen har det varit ett golv i en källare eller magasin. I övrigt har vi hittat rester av ett hus, rester av en spis, kritpipor, en del med mönster på och då brukar man kunna se var de är gjorda.

– Vi har även hittat en hel del keramikskärvor, typ fajans och majolika, och en liten bjällra. Intressanta men ändå ganska oansenliga fynd från 1600- och 1700-talet. Men det är alltid något och de här utgrävningarna ger ytterligare en pusselbit kring historien om Saltängen, som ju är en väldigt speciell plats i Norrköping. Jag kan nämna att det mesta av fynden har vi hittat en drygt en meter ner under dagens marknivå, så troligen är det mesta från tiden före ryssbranden i Norrköping 1719.

Läs mer i tisdagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström -