Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mynt från Rom hittat i Fiskeby

Den lilla runda grejen i jorden i Fiskeby visade sig vara ett romerskt silvermynt. "Jättehäftigt", säger arkeolog Maria Petersson.

En romersk denar, präglad under Marcus Aurelius år 169-170.

En romersk denar, präglad under Marcus Aurelius år 169-170.

Foto: Peter Zetterlund, Arkeologerna

ARKEOLOGI2018-05-28 16:00

Myntet är en romersk denar, präglad under kejsare Marcus Aurelius i Rom år 169-170.

De flesta romerska denarer i Sverige är fynd från Öland och Gotland. I Östergötland finns bara ett sedan tidigare känt fynd av romersk denar i silver, från Arvidslund i Rönö socken på Vikbolandet.

– Det är ett ovanligt fynd. Det som är roligt är att man omedelbart har ett sammanhang och en massa kunskap att luta sig emot. Alla vet ju vad romarriket är, säger Maria Petersson från Arkeologerna.

Folkbladet har tidigare berättat om utgrävningen vid Fiskeby, där Maria Petersson var projektledare. Det var här, ganska nära stolphålen efter hus, hus som ännu inte är daterade, som myntet hittades förra året.

Under det att jordlagren skalades bort körde arkeologerna med metalldetektor. Det var då denaren dök upp. Men att det var en sådan visste man inte där och då.

– En av våra kollegor har gått igenom metallfynden. Det här såg bara ut som en rund grej, men så har vi tittat på det och rengjort det – och så visade det sig att det var en denar, säger Maria Petersson.

Beskedet om att det var en denar, ett fynd som är riktigt gammalt och som kommit långväga ifrån, kom nu under våren.

– Det var jättehäftigt! Det har hittats en förut i Östergötland.

Det är ett litet silvermynt, 19 millimeter stort med en vikt på 2,7 gram. På ena sidan är kejsare Marcus Aurelius avbildad, och på den andra sidan syns segerns bevingade gudinna Victoria som håller en segerkrans.

Ett riktigt coolt fynd.

– Det är jättespännande. Vi har starka kontakter mot Rom under den här perioden, säger Maria Petersson.

Man kan bara spekulera i hur denaren hamnat här.

– Det fanns folk som åkte ner till romarriket och blev legosoldater i romerska armén. Efter tjugo år blev man hemförlovad, och så fick man en slant med sig.

Det har också funnits en handelsstation med romarna i norra Polen, något som är ganska okänt.

– De har fantastiska fynd i det området från romarriket, säger Maria Petersson, en massa direktimport som tyder på handel.

– Då är man plötsligt i de gamla kontaktvägarna, som fanns redan under bronsåldern, just i Pryssgårdsområdet, de höll på och körde över Östersjön till andra sidan.

En möjlighet är att denaren hamnat i Norrköping genom folk som varit där borta.

Och så en tredje teori:

– Lite spännande är det också: är det någon som varit nere i romarriket och gift sig med någon som tagit med sig lite grejer?

Pryssgården och Fiskeby är områden som under tiderna haft kontakter med omvärlden.

– Det utmärks av spåren över tid, från bronsåldern och framåt.

Fakta

Under den här tiden, romersk järnålder, kom mynten i vår del av världen att värderas för sin silverhalt och hade inte ett monetärt värde.

I området där myntet hittades i Fiskeby finns sedan tidigare dateringar från romersk järnålder, det vill säga från den tiden som myntet kommit till platsen.

I Sverige kallas perioden från Kristi födelse till 400 e.Kr. för romersk järnålder.

Arkeologerna väntar med spänning på dateringarna på de långhus de undersökte 2017.

Källa: Arkeologerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om