Inför bygget av Ostlänken har det gjorts flera arkeologiska undersökningar på Malmölandet norr om Norrköping. Årets undersökning har resulterat i ett stort antal spektakulära fynd som visar att Ströja varit en stor handelsplats från mitten av 600-talet. Arkeologerna har påträffat allt från arabiska mynt till guldföremål, smycken och glas.
– Vi har en jättestor handelsplats här. Fynden tyder på att man har haft kontakt med kontinenten, säger Magnus Djerfsten, expert och biträdande projektledare vid Trafikverket.
Även om handelsplatsen inte var i nivå med Birka tycks den ha varit av betydande storlek.
– Det finns väldigt få sådana här platser i Sverige. Det är verkligen en av de riktigt stora handelsplatserna i svensk förhistoria.
Över 11 000 fynd har gjorts på platsen, däribland flera så kallade guldgubbar.
– Guldgubbar är väldigt ovanliga att hitta. Det finns cirka 40 fyndplatser i hela Norden. Här har man hittat flera stycken, säger Magnus Djerfsten.
– De tolkas som en typ av kultföremål och är cirka en centimeter stora.
Lämningar efter flera byggnader har hittats på platsen. Dels handlar det om en storgård som etablerades redan på 400-talet, dels om två stora hallbyggnader.
– Hallbyggnaderna är skrytbyggen från tiden och finns i princip vid alla storgårdar. De här två är Östergötlands skrytigaste byggnader av de som har hittats, säger Björn Hjulström, projektledare vid Arkeologikonsult.
Magnus Djerfsten berättar att människorna som bodde på platsen måste ha tillhört det högre skiktet i samhället. Det har gjorts fynd av matavfall och annat som tyder på att man arrangerat stora fester, där det också ska ha förekommit människoblot.
– Med största sannolikhet offrade de människor.
Delar av kranier och ben från människor har nämligen påträffats. DNA-analyser tyder på att kranierna kommer från kvinnor som inte härstammar från Skandinavien.
– En tolkning är att det handlat om slavar från kontinenten som har offrats till gudarna.
Marta Lindeberg är biträdande projektledare vid Arkeologikonsult. Hon berättar att de arkeologiska fynden som har gjorts i Ströja ska förvaras på Historiska museet i Stockholm. Men det kommer även finnas möjlighet att se delar av materialet i Östergötland.
– Vi vet redan nu att länsmuseet är intresserade, säger Marta Lindeberg och tillägger att det även finns planer på en utställning på Norrköpings stadsmuseum.