Folkbladet berättade i september förra året om det spännande fyndet som gjordes av arkeologer under utgrävningarna i Pryssgården och Östra Eneby. Det handlar om ett blyföremål med inristade runor som när fyndet gjordes inte kunde tydas. Därför kopplades Riksantikvarieämbetet in och under vintern har man arbetat på runtydningen som nu är klar.
– Det handlar om fem rader av runor av typisk medeltida typ men det finns tyvärr skador på blecket så det är bara den översta raden som är oskadad, berättar Magnus Källström på Riksantikvarieämbetet som är den som tytt runorna.
– Den oskadade raden lyder ungefär "komma oskadd från förbannelser". Sedan kan man på raden under utläsa vad som kan tolkas som "flickors hån" eller "skymf" vilket är fantasieggande när man funderar över hur det kan hänga ihop med den övriga texten.
Bedömningen är att föremålet är medeltida: 1200- till 1300-talet att döma av runorna och har troligen haft någon typ av skyddsfunktion mot till exempel sjukdom eller annat.
– Vi har inte hittat något som liknar det här tidigare, det finns en del fynd av blybleck som man ristat på men då är de i regel tunnare. Men den här formen och tjockleken är unik, säger Magnus Källström som beskriver föremålet som förra årets finaste runfynd.
– Det innehåller också sällsynta runformer som stunget M vilket är väldigt ovanligt. Det finns dessutom två fördjupningar som verkar vara gjorda medvetet eftersom runorna undviker de ställena, jag vet inte vad de syftar till men det skulle kunna vara så att föremålet inte är fullständigt och att det eventuellt funnits ett skaft men vad det kan ha varit för typ av ting vet jag inte.
En annan sak som är ganska sällsynt är språket som man ristat på.
– När det gäller sådana här formler med skyddsvärde är det vanliga att det är ristat på latin men här är det fornnordiska, påpekar Magnus Källström som alltså nu går vidare med att försöka få fram mer ur det unika runblecket – bland annat med att tolka ordet "RÄHIN" som skulle kunna vara ett namn men även ett ord för "hedniska gudar" vilket också skulle vara spännande med tanke på kristnandet som skedde just före denna tid.
– Man ska vara lite försiktig med tolkandet men det är stimulerande med sådana här utmaningar.
Ute vid fyndplatsen jobbar arkeologerna på. Folkbladet når på tisdagen arkeologen Marita Sjölin som tycker att runblecket är ett särskilt intressant fynd.
– Det är jättespännande. En parallell till den tydda inskriften finns i den isländska sagan "Egil Skallagrimsson" där en flicka ligger sjuk. Då ristar man in runor med en liknande lydelse på ett valben och lägger under kudden, sedan blir hon frisk, berättar Marita Sjölin som tillägger att denna saga bedöms vara från 1100- till 1200-talet.
Överhuvudtaget har det handlat om fyndrika grävningar i Pryssgården och Eneby som gett en hel del ledtrådar till områdets historia.
– Just nu undersöks området strax väster om motorvägen ganska nära Östra Eneby kyrka. Vi har hittat jättefina lämningar i tjocka lager med mynt och rester av murar men också tydliga spår efter trädgårdslämningar. Det är ganska ovanligt med så rika fynd på landsbygden, säger Marita Sjölin.
Det har också blivit dags att presentera utgrävningarna för den intresserade allmänheten.
– Vi kommer att ha en visning för allmänheten vid Östra Eneby torsdagen den 3 maj med start klockan 17, berättar Marita Sjölin som tillägger att man kommer att fortsätta en bit in i maj för att därefter fortsätta i Fiskeby vid Pryssgårdsparken.