Det visar den rapport som nu är klar efter den arkeologiska undersökningen vid Gamla torget under 2017.
– Det var väldigt oväntat, säger arkeolog och projektledare Josefine Låås vid Arkeologikonsult om fyndet av den medeltida klockgjutargropen.
– Det är väldigt sällsynt att man hittar en klockgjutargrop.
Utgrävningarna föranleddes av att Castellum skulle bygga en trappa och en ramp vid Echelsonska huset, där New York Grill & bar ligger.
Vid undersökningen påträffades vikingatida bebyggelselämningar i form av stolphål, men även en del medeltida kontexter som trampade lager och rester av träbelagda ytor.
Och så det alla mest spännande: rester av en medeltida klockgjutargrop.
– Vi såg att det var en sänka. Vi tänkte att det var en brunn. När vi fortsatte att gräva oss ned började det dyka upp bränd lera, stora stycken.
Det visade sig vara formfragment, från gjutformen till en klocka, och i botten på gropen kom ett typiskt stenfundament.
Klockgjutargropen är den första som har påträffats i Norrköping. Den dateras till någonstans år 1190 till 1290. Läget nära den medeltida kyrkan Sankt Johannes, som låg där Hörsalen står i dag, gör att hypotesen är att den klocka som gjutits var en kyrkklocka åt just Sankt Johannes.
Kyrkan, som finns med på en karta från 1720, revs 1787. Kyrkklockan finns med all sannolikhet inte bevarad, ofta sprack de eller smältes om.
Sammansättningen på metallen i de kopparsmältor som arkeologerna hittat stämmer överens med hur kyrkklockor från 1100- och 1200-talen ser ut.
En kyrkklocka tillverkades av av brons, med standardiserade proportioner mellan koppar och tenn. Enligt Josefine Låås lutar det åt att kopparmalmen var tysk.
När man tillverkade en kyrkklocka gjorde man en inre och en yttre form, av lera uppblandad med gödsel. I Norrköping påträffade man spår av halm och svinmålla.Det var viktigt att formen hade så lätt och poröst gods som möjligt - annars fanns en stor risk att klockan skulle förstöras under processen.
En så kallad falsk klocka, med ornamentik eller text, formades av vax ovanpå den inre formen, för att sedan täckas av den yttre formen.
Därefter hettades allt upp, så vaxet smälte och formen hårdnade, varpå metallen hälldes i.
Gamla torget tillhör de äldsta delarna av Norrköping.