Det menade arkeologen Erika Räf, när hon tillsammans med medlemmar från Naturskyddsföreningen i Finspång, nyligen besökte Bagghyttan i Hällestads bergslag.
– Visserligen har det funnits fler hyttor här i trakterna, men just Bagghyttan är unik, på så vis att vi nyligen hittade kol i botten av hyttan, som daterades till år 1285 - 1390.
– Dessutom nämns Bagghyttan i ett köpebrev från 1377 och det är mycket ovanligt med såna gamla skriftliga bevis av en specifik hytta, menar Erika Räf.
I köpebrevet kan man läsa att Johan Holmgersson Rosenstråle, som ägde godsen Sonstorp och Borggård, överlåter
"ene hytta, som kallas Bottabodha thernneneast alla Baggahyttorna item nio stänger i Malmberg köpeno oc allan min agholot badhom gruwuomen"
till Bo Jonsson Grip.
Det är dock inte så lätt att hitta till Bagghyttan, som ligger i närheten av en liten skogsväg i Hällestadstrakten.
– Dessutom är det ärligt talat inte mycket att se just nu, av den här masugnen eller mulltimmerhyttan. Kvar här är en kulle och bäcken, men inte den uppdämda damm som säkert funnits här på den tiden, när masugnen var igång och drevs av ett vattenhjul.
I den här utflykten om gruvhanteringen i Hällestads bergslag, ingick också ett föredrag av gruvexperten Jan-Eric Karlström, 89, inne i Gruvstugan, innan det var dags för fika på gårdsplanen utanför.